Declarație ONU: În 30 de ani pe Pământ, pădurile au dispărut pe o suprafață de dimensiunea Libiei

Din 1990 până în 2020, suprafața împădurită a lumii a scăzut cu 178 de milioane de hectare, aproximativ dimensiunea Libiei, cu toate acestea, procesul de defrișare a încetinit în ultimii ani. Aceste date au fost oferite la Geneva de către Anssi Pekkarinen, specialist principal în domeniul silvic al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), într-un  raport asupra resurselor forestiere mondiale.

„Principala concluzie a raportului este că pierderea pădurilor continuă, dar acest proces a încetinit, deși asta nu este suficient”, a afirmat raportorul. În prezent, suprafața forestieră globală este de 4,06 miliarde de hectare (aproximativ 31% din suprafața pământului). În ultimii 30 de ani, a scăzut cu 178 de milioane de hectare, iar experții consideră că situația din Africa este cea mai problematică, urmată de America de Sud. Majoritatea pădurilor sunt în Europa (inclusiv partea asiatică a Rusiei) – 25% din resursele lumii.

În general, în ultimii cinci ani, 10 milioane de hectare de păduri au dispărut anual în lume, ceea ce este puțin mai mic decât în ​​perioada anterioară de cinci ani (12 milioane pe an), precum și în perioada 2005-2010 (16 milioane). Printre țările în care suprafețele de pădure s-au micșorat  în ultimii 10 ani, experți au enumerat: Brazilia, Republica Democrată Congo și Indonezia. În același timp, procesul opus a fost înregistrat în China, Australia și Chile. Potrivit autorilor raportului, 726 de milioane de hectare de păduri sunt protejate în lume, adică 18% din suprafața lor totală. Timp de trei decenii,suprafața pădurilor protejate a crescut cu 191 de milioane de hectare.

„Deși rata defrișărilor a scăzut semnificativ în ultimele decenii, rămâne o sursă de mare îngrijorare”, a spus Pekkarinen. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a opri defrișarea pentru a utiliza potențialul pădurilor pentru a oferi populației hrană și pentru a lupta împotriva sărăciei, a mai spus expertul.