Vietnam interzice comerțul cu animale sălbatice

Documentul corespunzător a fost semnat de premierul Vietnamului, Nguyen Xuan Phuc. „Primul ministru a decis suspendarea importului de animale sălbatice – vii sau moarte – ouăle lor, părți și derivate. Toți cetățenii, în special oficialii nu ar trebui să participe la braconaj ilegal, cumpărare, vânzare, transport  de animale sălbatice ilegale”, se specifică într-un ordin publicat la 23 iulie pe site-ul guvernamental.

De asemenea, țara „va lichida  piețele și platformele de tranzacționare care comercializează ilegal animale sălbatice”, se afirmă în decret, avertizând cu pedepse dure pentru  braconaj, trafic, deținere și publicitate de animale, păsări și reptile.

Freeland, o organizație neguvernamentală internațională, a salutat decizia guvernului vietnamez, ca cea mai largă și drastică reformă a comerțului cu animale sălbatice din lume pe timpul pandemiei coronavirusului.

„Vietnamul ar trebui felicitat pentru că a recunoscut că COVID-19 și alte pandemii sunt legate de comerțul cu animale sălbatice. Acest comerț ar trebui interzis din perspectiva securității internaționale și a sănătății publice.  Sperăm că alte țări vor urma exemplul Vietnamului prin interzicerea comerțului cu animale sălbatice și carnea lor  pentru beneficiul vieții din întreaga lume. ”- a declarant Stephen Glaster, șef Freeland.

China, cea mai mare piață din lume de produse sălbatice ilegale, a impus anterior o interdicție similară. Vietnamul a mers mai departe, vizând vânzările online și impunând o interdicție comercială.

Salutând această decizie, ecologiștii avertizează că aplicarea interdicției va fi o problemă în toată țara, din cauza unor oficiali corupți.