A fost înregistrată o deplasare în masă a animalelor din cauza schimbărilor climatice

Sursa foto: https://pikabu.ru/

Oamenii de știință francezi de la Universitatea din Toulouse și Universitatea Picardia au descoperit că multe specii de organisme vii, în special animale marine,  migrează în utima perioadă mai aproape de poli  și în sus pe versanții munților. Cauza evadării în masă o constituie  schimbările climatice catastrofale. Un articol al cercetătorilor este publicat în revista Nature Ecology & Evolution.

Specialiștii au analizat 258 de lucrări științifice care înregistrează modificări ale habitatelor în cazul a peste 12 mii de bacterii, ciuperci, plante și animale. S-a demonstrat că organismele acvatice răspund mai rapid la o creștere a temperaturilor medii în latitudini scăzute. De exemplu, habitatul insectelor se deplasează cu o viteză de 18,5 kilometri pe an, iar în cazul speciilor marine de animale – 6 kilometri pe an. Organismele terestre migrează de-a lungul versanților munților până la o altitudine mai mare. La amfibieni, rata de relocare a fost de 12 metri pe an, iar la animalele terestre – 1,8 metri pe an.

Dacă comparăm rata de deplasare a habitatelor animalelor marine și terestre, primele se mișcă de aproximativ șase ori mai repede. Această discrepanță se explică prin faptul că aerul conduce  căldura de aproximativ 28 de ori mai slab decât apa, iar animalele terestre își reglează mai bine temperatura corpului. Potrivit cercetătorilor, animalele care trăiesc  în zonele înalte  muntoase sunt pe cale de dispariție, deoarece nu sunt adaptate mediului cu o temperatură mai ridicată. Cu toate acestea, oamenii de știință subliniază că metaanaliza realizată acoperă doar 0,6 la sută din speciile de organisme vii de pe Pământ.