Lupii pot analiza acțiunile oamenilor și a câinilor

Lupii și câinii dețin gene comune, însă oamenii de știință încă nu cunosc exact cum s-a produs „domesticirea” lupilor și transformarea lor în câini.

Conform celei mai frecvente ipoteze, primii strămoși îmblânziți ai câinilor moderni în urmă cu 18 mii de ani au fost lupii gri europeni, a căror populație nu a supraviețuit până în zilele noastre. Întrebarea rămâne deschisă, dacă câinii au învățat abilitățile sociale de la oameni sau dacă oamenii au dezvoltat aceaste abilități deja existentă la animale. O echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena a efectuat o serie de experimente la Centrul științific austriac Ernstbrunn. Experimentele au implicat 11 lupi nord-americani și 14 câini. Toate animalele aveau între 5 și 7 luni și erau crescute în captivitate. Oamenii de știință au studiat reacția animalelor în fața cărora cineva  ascunde hrana.

S-a demonstrat că lupii dar și câinii,  găseau hrana mai frecvent dacă urmăreau procesul de ascundere a acesteia. Astfel, animalele se bazează nu numai pe instinctele lor, ci și sunt capabile să analizeze acțiunile altora. În același timp, lupii realizează o analiză destul de serioasă: dacă o persoană ascundea hrana, prădătorii o căutau, iar dacă un câine îngropa momeala, lupii nu manifestau  interes.  Pentru câini, acest factor nu a fost unul important: au luat hrana ascunsă de un alt câine. Cercetătorii au interpretat această diferență de comportament astfel: pentru lupi, în acest caz, câinii acționează ca un fel de „testeri”. Dacă câinele nu a mâncat hrana, este posibil ca calitatea acesteia să nu fie suficient de bună. Câinii nu analizează singuri aceste întrebări și merg după momeală, indiferent cine a ascuns-o. Pe baza unei serii de experimente, oamenii de știință susțin că lupii au abilități sociale și analitice deosebite. Aceștia, la fel ca strămoșii câinilor, au capacitatea de a învăța de la reprezentanții altor specii. Această abilitate a permis strămoșilor câinilor să învețe să înțeleagă oamenii. Anterior, se credea că este capacitate dobândită, dezvoltată în procesul de comunicare cu o oamenii.