Londra sugerează reprogramarea conferinței climatice a ONU pentru noiembrie 2021

Autoritățile britanice au propus ca organizarea Conferinței Mondiale a Schimbărilor Climatice a Națiunilor Unite, amânate din cauza coronavirusului, să aibă loc în noiembrie 2021, anunță Reuters.

Inițial, cea de-a 26-a Conferință a părților la Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice (COP-26) trebuia să aibă loc la Glasgow în noiembrie  anul curent, acum perioada propusă este 1-12 noiembrie a anului viitor.

Potrivit agenției, scrisoarea nu specifică ce trebuie făcut cu summitul COP-27, care a fost din start planificat pentru anul viitor și trebuia să aibă loc într-una din țările africane. ONU va lua decizia finală pe această problemă. Potrivit Reuters, experții organizației mondiale vor discuta această problemă pe 28 mai.

Conferința mondială anterioară pentru climă, COP-25, a avut loc la Madrid în decembrie anul trecut și s-a încheiat de fapt cu un eșec, deoarece participanții  nu au putut să cadă de acord cu textul comunicatului final. Un obstacol important a constituit  articolul 6 din Acordul privind climatul de la Paris, care prevede introducerea unor mecanisme specifice de control al emisiilor de gaze cu efect de seră. UE și ONU, printre altele, au exprimat o dezamăgire profundă pentru rezultatul conferinței și au manifestat speranța că o strategie pe termen lung de reducere a emisiilor va fi convenită la forumul de la Glasgow.