Regiunea balcanică protestează pentru un aer curat

Cetățenii din șapte orașe din regiunea balcanică vor protesta pentru prima dată  împotriva poluării aerului, precum și pentru a încuraja autoritățile să ia măsuri mai active și mai eficiente pentru protejarea mediului, anunță versiunea online a publicației Republika din Macedonia de Nord.

Sursa foto: https://scoala9.ro/

Cetățenii din Skopje, Belgrad, Sarajevo, Podgorica, Banja Luka, Prizren și Pristina vor participa la marșul de mediu, programat pentru 28 februarie.

Potrivit publicației, aceste orașe suferă de la an la an niveluri exorbitante ale poluării a aerului. „Este timpul să ne reunim și să ne opunem politicilor și deciziilor care permit poluarea aerului care dăunează copiilor noștri, nouă și viitorului comun. Nu există granițe pentru smog”, afirmă activiștii care au inițiat acțiunea. În Skopie, capitala Macedoniei de Nord, marșul va începe seara în fața Ministerului Mediului.

În fiecare an, experții înregistrează niveluri record ale poluării aerului în orașele care participă la protestul de mediu. În mod tradițional, în timpul iernii se remarcă un nivel care depășește în mod semnificativ norma admisă pentru prezența microparticulelor în aer periculoase pentru sănătate. Motivul acestei situații este în primul rând lipsa în orașele respective a unui sistem de termoficare modern și ecologic. Locuitorii sunt nevoiți să folosească lemn, cărbune, precum și alte materiale, a căror ardere duce la formarea smogului, care persistă în orașele situate pe văi, între lanțurile muntoase. Orașele Sarajevo și Skopje în iarna curentă au fost prezențe constante în diferite raitinguri anti-mediu din Europa și din lume.