Oamenii de știință au stabilit de ce locuitorii orașelor mari trăiesc mai puțin

Rezultatele unui studiu pe scară largă au demonstrat că în aerul majorității orașelor mari au fost depășite normele pentru ozonul de suprafață, un gaz mortal toxic pentru oameni, animale și plante. Rezultatele studiului au fost publicate în revista The BMJ.

Sursa foto: https://aqtobegazeti.kz/

Spre deosebire de ozonul stratosferic, care se limitează la așa-numitul strat de ozon, situat la o altitudine de 20 până la 30 de kilometri și care protejează suprafața Pământului de radiațiile UV dăunătoare ale soarelui, ozonul de suprafață sau troposferic care reprezintă componenta principală a smogului urban – reprezintă un pericol grav pentru toate vietățile.

Fiind un agent oxidant puternic, ozonul este implicat în multe reacții cu formarea radicalilor liberi de oxigen. Nivelul de ozon de suprafață crește de obicei brusc atunci când poluanții prezenți în atmosfera orașelor mari în prezența soarelui intră în reacții fotochimice. Un smog deosebit de puternic apare pe vreme însorită și calmă.

Potrivit unui raport special al Academiei Naționale de Științe a SUA, ozonul de suprafață exercită un efect general toxic, iritant, cancerigen și mutagen asupra corpului uman și poate duce, de asemenea, la moarte prematură în caz de prezență zilnică într-un mediu în care norma sa este depășită.

Un grup internațional de cercetare numit «Schimbările climatice și sănătatea» condus de Ana Vicedo-Cabrera de la Institutul Elvețian de Medicină Socială și Preventivă din Berna, a publicat un studiu care a examinat relația dintre mortalitate și factorii de mediu – vremea și nivelurile de poluare a aerului urban.

S-au estimat parametri precum nivelurile medii zilnice de ozon, particulele în aer, temperatura, umiditatea relativă și decesele zilnice.

În total, analiza a implicat date din 406 de orașe din 20 de țări cu perioade suprapuse între 1985 și 2015. Rezultatele au demonstrat că aproximativ 80 la sută din populația urbană a lumii este expusă constant la ozonul de suprafață, al cărui nivel depășește valoarea pragului stabilit de OMS.

O analiză a mortalității – un total de 45165171 de decese au fost analizate – a arătat că o creștere medie a concentrației de ozon de 0,01 miligrame pe metru cub, chiar și pentru una până la două zile crește riscul de deces prematur cu 18%, ceea ce corespunde cu 6 262 de decese suplimentare pe an, total în toate cele 406 de orașe. Potrivit oamenilor de știință, aceste cazuri ar fi putut fi evitate dacă țările ar fi introdus standarde mai stricte de calitate a aerului, în conformitate cu rigoriile OMS.

Mai mult, s-a observat o conexiune între creșterea ratei mortalității și creșterea nivelului de ozon la nivelul solului chiar și pentru concentrațiile de ozon sub nivelurile standard ale OMS, ceea ce, potrivit autorilor, este un semnal serios al necesității de a înăspri standardele stabilite și de a introduce restricții mai stricte la nivelul emisiilor urbane.

Autorii remarcă faptul că diferitele sisteme de monitorizare a stării atmosferei, adoptate în diferite țări, au îngreunat obținerea de concluzii. În plus, orașele din America de Sud, Africa și Orientul Mijlociu nu au participat la studiu.