Biodiversitatea Oceanului Pacific continuă să sufere din cauza schimbărillor climatice

Oamenii de știință americani au descoperit că crabii din specia Dungeness suferă puternic în urma creșterii semnificative a acidității în Pacific cauzată de schimbările climatice. Potrivit unui studiu publicat în revista științifică «Science of the Total Environment», sunt puternic afectate organele senzoriale, dar și carapacea crabilor care a devenit ulterior mai puțin dură. Potrivit savanților, astfel de schimbări în Oceanul Pacific nu sunt o surpriză, dar nimeni nu a prevăzut faptul că ele ar afecta crabii atât de repede.

Sursa foto: http://www.animalplanet.com/

„Dacă crabii suferă deja, trebuie să ne asigurăm că acordăm suficientă atenție diferitor niveluri ale lanțului alimentar înainte de a fi prea târziu”, a declarat autorea studiului, Nina Bednarsek.

Oamenii de știință susțin că oceanul se oxidează atât de repede din cauza absorbției unei cantități din ce în ce mai mari de dioxid de carbon. Acesta reduce nivelul de pH al apei, modificând zona de coastă. Cochiliile crustaceelor și coralii își pierd tot mai mult duritatea,  carapacele și respectiv, scheletele lor, fiind formate din ioni carbonatici, care sunt prezenți tot mai puțin în apele acide. Atât crabii, coralii, moluștele, cât și planctonul, suferă din acest motiv. Savanții au stabilit că din cauza acidității ridicate, crabilor tineri le este din ce în ce mai dificil să scape de prădători, deplasându-se greu în apă.