În Elveția, pisica de pădure a fost declarată animalul anului 2020

Organizația elvețiană de ecologie «Pro Natura» a declarat pisica de pădure (lat. – Felis silvestris) animalul anului 2020. Acest pas este destinat să atragă atenția asupra problemei de protecție a faunei în Elveția. Prădătorul va deveni „ambasadorul” pădurilor, simbolizând protecția efectivă a naturii.

Pisica de pădure a fost o perioadă pe cale de dispariție, dar în ultimii ani situația cu privire la acest animal s-a schimbat spre bine – populația sa s-a extins considerabil. Pădurile protejate oferă acestui animal spațiul pentru vânătoare și reproducere. Pisica de padure, numita si pisica europeana, traieste în Europa, în nordul Asiei si în Africa. Ea duce un stil de viață solitar într-un anumit teritoriu, pe care „îl marchează” sistematic.

„Din fericire, pisica de pădure a fost luată în custodie la timp”, afirmă Pro Natura. Organizația a menționat că Munții Jurasici din sud-vestul țării au devenit acum habitatul lor principal. Aparent, specialiștii nu vor putea stabili dacă cel puțin un animal din această specie a supraviețuit în Elveția la un moment dat sau dacă toți indivizii actuali au migrat din Franța. Se știe că în anii 60 -70 ai secolului trecut s-au făcut mai multe încercări de reintroducere a pisicii de pădure în mediul natural local.

Experții amintesc că o pisică sălbatică nu este ușor de diferențiat de cea domestică. În Elveția, există aproximativ 1,6 milioane de pisici domestice. Multe dintre ele sunt obișnuite să se „plimbe solitare”, iar altele sunt răspândite în sălbăticie și pot fi găsite  în pădure. Pro Natura consideră una dintre cele mai mari „amenințări pe termen mediu” pentru  pisica de pădure este posibila încrucișare cu cele domestice și solicită „un comportament responsabil” pentru proprietarii de pisici domestice. Pro Natura pledează pentru conservarea habitatelor de pisici forestiere din Munții Jurassici și crearea de coridoare naturale între astfel de zone, încât aceste animale să se poată deplasa în siguranță.