Ecologiștii afirmă că până la 15% din decesele globale sunt cauzate de poluarea mediului

 

Sursa foto: www.allodocteurs.fr

Aproximativ 15% din decesele în rândul populației adulte a planetei sunt rezultatul poluării mediului. La această concluzie a ajuns un grup internațional de ecologiști, care a studiat starea de sănătate a populației din 10 state cu diferite niveluri de dezvoltare economică. Raportul a fost prezentat de Alianța Globală pentru Sănătate și Poluarea Mediului din Washington, DC (SUA).

Potrivit experților, factori precum apa contaminată care conține substanțe nocive, aerul poluat și condițiile de muncă dificile duc anual la moartea a 2,3 milioane de oameni în India și 1,8 milioane în China. Primele cinci poziții includ și Indonezia, Nigeria și Pakistan. În Statele Unite, care ocupă locul șapte în listă, aproximativ 200 de mii de oameni mor anual la o populație de 325 milioane, din motivele enumerate mai sus.

„Raportul nostru ne amintește încă o dată că problemele de mediu ar trebui să fie pe primul loc în lista de priorități pentru orice stat, pentru fiecare guvern „, afirmă Rachel Kupka, director executiv GAHP. Nu contează unde locuiești, poluarea te va găsi”, a mai declarat aceasta.

Pe parcursul studiului, experții au ținut cont și de și factori precum lipsa apei potabile, consecințele utilizării sobelor și bucătăriilor primitive, precum și otrăvirea aerului de către întreprinderi și autovehicule. Printre altele, au fost studiate efectele fumatului, condițiile de producție dăunătoare, lucrul cu plumb, cupru și alte metale periculoase pentru organism, precum și cu substanțe fine. Potrivit autorilor raportului, toate aceste cauze au crescut riscul de deces prematur.

Remarcăm că la capătul celălalt al clasamentului se află 5 țări ale Peninsulei Arabe.