Încălzirea globală afectează ritmul de creștere a algelor oceanice, care blochează accesul la oxigen

sursa foto: stiintasitehnica.com

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii și Resurselor Naturale a avertizat despre posibilitatea apariției unor zone moarte pe suprafața pământului. Oamenii de știință au publicat un articol în revista News Scientist care indică faptul că nivelul de oxigen din oceane a scăzut drastic în ultima perioadă. Acest lucru se datorează încălzirii apei din oceane din cauza schimbărilor climatice.

Potrivit experților, nivelul de oxigen din ocean din anul 1950 a scăzut cu aproximativ 2%. În același timp, volumul de apă săracă în oxigen a crescut de patru ori în comparație cu anul 1960. Anterior, hipoxia a fost înregistrată doar în 45 de regiuni ale oceanelor. Până în 2011, numărul acestora a ajuns la 700.

Motivul acestei înfometări cu oxigen este încălzirea apei din cauza arderii combustibilului, scurgerii îngrășămintelor agricole și înflorirea activă a algelor. Oamenii de știință prognozează că până în anul 2100, nivelurile de oxigen din oceane vor scădea cu aproximativ 3-4%, ceea ce este suficient pentru a forma zone uriașe moarte, unde din cauza hipoxiei severe, viața marină va dispărea. Moartea speciilor de pește va amenința sute de milioane de oameni dependenți de pescuit.