Europa va întreprinde reforme radicale în interesul naturii

Uniunea Europeană se pregătește pentru o revizuire radicală a propriei economii în lumina luptei împotriva schimbărilor climatice, scrie Bloomberg. La summit-ul de la Bruxelles săptămâna viitoare, liderii UE intenționează să facă o declarație comună, potrivit căreia se angajează să reducă emisiile de gaze cu efect de seră la zero până în 2050. Pentru a realiza acest lucru, UE promite să crească investițiile ecologice și să își ajusteze în consecință întreaga politică economică.

Sursa foto.:straitstimes.com

„Dacă dorim să devenim un continent cu climă neutră până în 2050, trebuie să acționăm acum”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene (CE), la conferința climatică a ONU, luni 2 decembrie. Planurile ambițioase ale UE includ: reducerea restricțiilor la asistența guvernului pentru companii, schimbarea regulilor privind achizițiile publice și înăsprirea condițiilor de import din țări cu controale slabe ale emisiilor.

În plus, în următorii zece ani, Banca Europeană de Investiții va cheltui un trilion de euro (1,1 trilioane de dolari) pentru finanțarea climei.

Pentru a se asigura că Polonia, țară dependentă de cărbune nu se va opune obiectivelor climatice, liderii UE se angajează să creeze un „cadru de susținere” care să includă sprijin financiar. În special, CE a estimat că poate fi necesară până la 290 miliarde de euro (321 miliarde de dolari) pe an pentru investiții suplimentare în sectorul energetic după anul 2030 pentru atingerea obiectivelor stabilite.