Liniile de înaltă tensiune influențează comportamentul albinelor

Câmpurile magnetice ale liniilor de înaltă tensiune afectează negativ abilitățile mentale și comportamentul albinelor. Această concluzie a fost făcută de oamenii de știință americani care au publicat studiul în revista PLOS One.

sursa foto: https://www.efemeride.ro/

De obicei, albinele sunt ființe uimitor de inteligente, având în vedere dimensiunea creierului lor. Vara trecută, specialiștii de la Royal Melbourne Institute of Technology au ajuns la concluzia că aceste insecte sunt capabile să înțeleagă conceptul de zero ca număr mai mic decât o unitate și nu doar absența a ceva.

În iunie 2019, oamenii de știință australieni au venit cu dovezi în favoarea faptului că albinele pot înțelege că un anumit simbol poate corespunde unui anumit număr de obiecte sau invers. Recent s-a dovedit că albinele dețin încă o abilitate considerată „dificilă” chiar și pentru oameni – insectele sunt capabile să înțeleagă rapid că la un moment dat, într-un loc există mai mult de patru obiecte identice.

Cu toate acestea, autorii unei noi lucrări științifice au atras atenția asupra faptului că câmpurile electromagnetice caracteristice liniilor electrice reduc capacitatea albinelor de a învăța și de asemenea, le fac mai agresive. Acest lucru este demonstrat de rezultatele experimentului, în timpul căruia albinele au fost ținute în câmpul magnetic cu o inductanță de la100 până la 1000 μT timp de 17 ore. După cum s-a dovedit, albinele au fost mult mai puțin susceptibile să învețe asociații noi decât insectele din grupul de control și de asemenea, s-au atacat reciproc mai des.

Unii ecologiști sunt de părere că, prin „complicarea” vieții albinelor, umanitatea creează probleme enorme pentru propriul viitor. În special, recent entomologul George McGavin de la Universitatea Oxford, a amintit că 60 – 70 la sută din dieta noastră totală crește tocmai datorită polenizatorilor, cum ar fi albinele. Este vorba în principal de fructe, legume, semințe și nuci. În același timp, coaja de nuci este folosită la hrănirea păsărilor și a bovinelor, adică lipsa alimentelor vegetale de-a lungul lanțului va duce la o lipsă de alimente de origine animală. Astfel, dacă pe Pământ există prea puține albine (această tendință este deja observată), umanitatea poate pierde mult mai mult decât doar mierea. O consecință nu mai puțin serioasă va fi distrugerea ecosistemelor în sălbăticie.