Seminarul „Energia solară – concept de business” descoperă noi oportunități de afaceri

În perioada 16-17 octombrie în comuna Tohatin la Tohateen HUB, AO”Renașterea Rurală” a organizat seminarul ”Energia solară – concept de business” realizat în cadrul proiectului „Creșterea eficienței energetice prin instalarea de colectoare solare de încălzire a apei și izolarea termică a clădirilor”.

Seminarul a întrunit experți, reprezentanți ai societății civile mediului academic și de afaceri dar și un grup de studenți interesați de problematica abordată. În prima zi de activitate reprezentanții A.O. Renașterea Rurală” au abordat aspecte ce țin de potențialul utilizării energiei solare în Republica Moldova și legislația din domeniu. Un loc aparte au constituit discuțiile la subiectul creării platformelor de business pe baza energiei solare.

Vladimir Ursu, Director executiv A. O. „Renașterea Rurală ”

Antreprenorul Vergil Bulican a venit cu detalii despre propriul proiect de succes realizat în Chișinău, pe domeniul eficienței energetice.

Expertul în energetică Sergiu Ungureanu a prezentat un raport privind crearea platformelor de business pe baza surselor regenerabile de energie.

Sergiu Ungureanu, expert în energetică

Iar Sergiu Tofilat a venit cu soluții în cazul încălzirii centralizate din Chișinău. Rapoartele experților au trezit un interes viu din partea publicului și dezbateri îndelungate.

Sergiu Tofilat, expert în energetică

În a doua zi de seminar, dominant a fost subiectul cooperativelor energetice – practici internaționale (Germania, România, Georgia, Armenia), necesitatea creării cooperativelor energetice în Moldova, utilizarea surselor regenerabile de energie cu scopul scăderii emisiilor de poluare a mediului, precum și modernizarea curriculara în domeniul de conversie a energiei solare, și lucrările inginerești în procesul de montare a sistemelor fotovoltaice. Au fost aduse argumente pro și contra creării cooperativelor energetice în Republica Moldova. Expertul Ilia Tombițki a vorbit despre importanța utilizării surselor regenerabile de energie în scopul scăderii emisiilor de poluare a mediului. Un subiect interesant din cadrul seminarului s-a referit la modernizarea circulară în domeniul de conversie a energiei solare, unde expertul Oleg Bursuc, a venit cu un raport detalizat..

Seminarul face parte din proiectul „Creșterea eficienței energetice prin construcția colectoarelor solare, montarea lor și termoizolarea clădirilor „, finanțat de UE (DBU project), coordonat de fundațiile WECF și Urbis (Germania).