El Paso devine primul oraș din SUA care va folosi apa uzată ca sursă de apă potabilă.

Potrivit Environmental Leader, în orașul american El Paso (Texas), va fi construită o stație modernă de tratare a apelor reziduale, care va procesa apele uzate în apă potabilă. Sistemul El Paso Water va produce mai mult de 37,9 milioane de litri de apă pe zi, potrivit autorităților până în anul 2030, acesta va acoperi până la 6% din cererea totală a orașului.

Sursa foto: https://herbagetica.ro/

Stația de epurare El Paso Water utilizează deja ape uzate reciclate pentru irigarea agricolă, precum și pentru industrie. Primele teste au demonstrat cu succes că o astfel de apă poate fi utilizată și ca apă potabilă. S-au analizat mii de probe în laboratoare certificate, ceea ce a demonstrat că apa purificată îndeplinește cele mai înalte standarde de apă potabilă.
După cum afirmă inițiatorii proiectului, instalația va permite să se obțină un grad înalt de purificare a apei, încât să nu mai fie nevoie de a fi filtrată sau amestecată cu apă naturală. Apoi apa merge imediat la sistemul de distribuție și apoi la casele consumatorilor.
Râul Rio Grande oferă până la 50% din apa consumată de oraș. Cantitatea de zăpadă dezghețată care alimentează fluxul de apă a scăzut cu 25% din anul 1958, această cifră fiind una critică, spun oficialii. De asemenea, se remarcă faptul că rata de umplere a rezervorului Elephant Butte de pe Rio Grande este de 3-4% din total. Pe măsură ce regiunea devine din ce în ce mai aridă, este nevoie de surse suplimentare de apă.
Întroducerea unui program de tratare a apei reciclate în SUA a fost inițial asociată cu anumite dificultăți: modificări în reglementări, tehnologii costisitoare, cerințe înalte de purificare și opinia publică.
După cum a menționat Environmental Leader, această metodă de procesare a apei devine din ce în ce mai frecventă în întreaga lume și în următoarele decenii va deveni mai avansată. Un raport recent al firmei de consultanță Bluefield Research arată că, din cele 735 de proiecte care reutilizează apa în SUA, în majoritatea cazurilor se folosește pentru irigare. Cu toate acestea, direcția consumului ca apă potabilă se dezvoltă, în special în California, Florida, Texas și Arizona.