The Times: Exercițiile militare din Marea Britanie sunt legate de moartea a mai mult de 80 de balene

Oamenii de știință au început o anchetă după cel de al doilea val de moarte a balenelor de pe coasta Scoției, care este asociat cu desfășurarea exercițiilor militare.

De la începutul lunii august, mai mult de 50 de indivizi, în majoritatea cazurilor balene cu cioc, au fost aruncate pe coasta Insulelor Orkney din Scoția, iar unele dintre mamifere au fost găsite în largul coastelor Irlandei și Irlandei de Nord. Astfel, în Marea Britanie, au fost ucise peste 80 de balene, scrie The Times.
Balenele folosesc sunete pentru orientarea în spațiu, motiv pentru care zgomotul produs de activitatea subacvatică duce la dezorientarea lor și la o ridicare rapidă la suprafață, provocând astfel decompresie însoțită de moarte. După cum afirmă o organizație caritabilă pentru conservarea delfinilor și a balenelor, impulsurile sonore propagate la fundul mării pentru a căuta zăcăminte de petrol și gaze, zgomotul produs de exercițiile militare și submarinele poluează din ce în ce mai mult oceanul cu zgomot. Organizația a stabilit că sunetele puternice amenință populațiile de balene și delfini, excluzându-i din zonele optimale pentru supravețuirea lor. Acesta este motivul pentru care guvernul britanic a inițiat o investigație după ce balenele au eșuat pe uscat. Articolul menționează că, în 2011, explozia a patru bombe subacvatice, detonate de marina britanică, a cauzat moartea a 19 delfini negri.