Primii beneficiari de subvenții pentru proiectele start-up și-au primit certificatele

Primii 27 de tineri antreprenori și femei fermiere, care intenționează să lanseze afaceri în agricultură și-au primit, astăzi, certificatele de beneficiari a subvențiilor pentru proiectele start-up. În cadrul unei conferințe de presă, ministrul  Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, le-a mulțumit tinerilor pentru curajul și intenția de a investi în agricultura din țara noastră, precum și le-a urat mult succes în afaceri.

”În cadrul primului apel au fost recepționate 38 de dosare, iar pentru 27 dintre acestea a fost acceptată finanțarea. Vor fi oferiți circa 13 milioane de lei pentru afaceri în utilarea și renovarea fermelor zootehnice, înființarea și modernizarea plantațiilor multianuale, precum și producerea fructelor și legumelor pe teren protejat. Consider că este un suport consistent și sunt convins că aceste subvenții vor aduce valoare adăugată și vor contribui la diversificarea activităților în zonele rurale, crearea locurilor de muncă, dezvoltarea capacităților de antreprenoriat și reducerea exodul populației din zonele rurale”, a menționat ministrul Nicolae Ciubuc în adresarea sa către tineri.
Totodată, ministrul a comunicat că banii vor fi alocați în două tranșe: 75 la sută vor fi oferiți după ce producătorii prezintă dovada cofinanțării, iar cea de-a doua tranșă la darea în folosință a obiectului investiției.
”Vreau să știți că pentru Guvern sunt prioritare politicile de susținere a activităților de business în agricultură. În acest sens, pentru subvenționarea investițiilor din sector, în anul curent, din bugetul statului au fost alocați circa 900 milioane de lei prin Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Am reușit să extindem măsurile de subvenționare pentru a spori numărul afacerilor în domeniu și a încuraja tinerii să contribuie la dezvoltarea sectorului agricol din țara noastră”, a subliniat ministrul Nicolae Ciubuc.
Din totalul de proiecte start-up: 18 afaceri vor fi administrate de către femei-fermier și 9 de către tineri fermieri.

Sursa: http://www.madrm.gov.md