Rezervația “Plaiul Fagului” are un Centrul de Informare și Educație Ecologică

În cadrul Rezervației Naturale „Plaiul Fagului” a fost deschis Centrul de Informare și Educație Ecologică „Rădenii Vechi”. Reconstrucția și crearea acestui centru a fost realizată în cadrul proiectului „Dezvoltarea turismului rural pe teritoriul raionului Ungheni prin utilizarea durabilă a resurselor naturale”, finanțat de Programul Polska Pomoc, Polonia. Proiectul fiind implementat de Fundaţia Padurii Romincka, Polonia şi Rezervația Naturală „Plaiul Fagului”, în colaborare cu Consiliul raional Ungheni şi Agenția pentru Dezvoltarea Regionala și Integrarea Europeana Ungheni, a căror reprezentanţi au participat la evnimentul de inaugurare, inclusiv reprezentanții Ambasadei Republicii Polonia în Republica Moldova. Reconstrucţia centrului a început în iunie 2017 şi a durat un an şi patru luni, costul proiectului este de 5 mln de lei, contribuţia rezervației fiind e 10%, adica 500 mii lei.

Prezent la evenimentul de deschidere, directorul adjunct al Agenției „Moldsilva”, Ion Platon, a menționat faptul că în această rezervație se conturează perspective serioase de valorificare a potențialului turistic, ne propunem ca în timp restrîns acest centru să fie inclus și în circuitul turistic național, pentru a obține noi surse de venit pentru menținerea, dezvoltarea și modernizarea Centrului de Informare și Educație Ecologică „Rădenii Vechi”.

În aceeași ordine de idei, directorul |Rezervației Naturale Plaiul Fagului, Boris Curoș, a menționat faptul că, acesta este un proiect important pentru rezervație, deoarece centrul va contribui la promovarea ecotursimului forestier prin colaborarea cu comunitatea locală, planificăm dechiderea unor trasee turistice pentru sezonul de iarnă, pistă pentru bicicliști, îmbunătățirea zonelor de odihnă din preajma lacurilor. Proiectele de dezvoltare sunt dintre cele mai ambițioase, dar cu potențial sigur de realizare.

Centrul are amenajată o sala pentru activități de informare, conferințe şi o mini-expoziţie a speciilor de plante, insecte şi animale care locuiesc în rezervație, inclusiv cele înscrise în Cartea Roșie, birou administrativ şi 12 locuri de cazare. Deci, va avea o valoare deosebita pentru informarea şi creșterea gradului de conștientizare asupra protecției mediului ambient, deoarece propune oferte informativ-ecologice interesante privind ecosistemele, flora si fauna rezervației, ciclul de viață a unei păduri.

Menţionăm că pe parcursul anului 2017 Rezervația Naturală „Plaiul Fagului” a fost vizitată de peste două mii de turişti, atît din ţară, cît şi de peste hotare. Pe teritoriul rezervației este amenajat un traseu turistic, cu scopul promovării arboretelor cu fagi seculari.Traseul include șase puncte de oprire și are o lungime de aproximativ 2,3 km și fiind de dificultate medie, poate fi parcurs în 2 ore

Sursa: Agenția Moldsilva