În fondul forestier începe exploatarea masei lemnoase

Din 1 octombrie și până la 31 decembrie, în fondul forestier gestionat de întreprinderile silvice subordonate Agenției „Moldsilva” se vor desfășura lucrările de exploatare (tăierile) de produse principale și secundare pentru trimestrul IV.


Volumul privind cantitatea de recoltare a masei lemnoase în fondul forestier național este conform materialelor din amenajamentul silvic (lucrări care se desfășoară o data la zece ani), studiile şi cercetările de domeniu și sunt aprobate prin Hotărîre de Guvern cu privire la aprobarea posibilităţii de recoltare a masei lemnoase în procesul tăierilor de produse principale, ultima HG nr. 890 din 28.12.2015, este pentru perioada 2016-2020.
Astfel pentru această perioadă sunt planificate spre recoltare un volum aproximativ de 150 de mii de metri cubi de masă lemnoasă, dintre care peste 123 de mii metri cubi sunt planificate a fi lemn de foc.
Conform Metodologiei formării, aplicării și reglementării prețurilor de comercializare a produselor lemnoase aprobată prin ordin intern în 2016, anual fiecare entitate silvică își elaborează propriul catolog de prețuri. În acest an a fost stabilit prețul mediu pentru lemnul de foc (pe ramură) de 580 de lei pentru un metru ster – specii tari (stejar, frasin, salcâm) și 410 lei pentru un metru ster – specii moi (plop, salcie, tei) și specii rășinoase (pin, molid) – 300 de lei pentru un metru ster. Formarea finală a prețului include nu doar doborârea și fasonarea sortimentală, dar și lucrări suplimentare cum ar fi: adunatul, apropiatul, colectarea și transportarea masei lemnoase.
Pentru a procura lemn de foc direct de la întreprinderile sau ocoalele silvice, persoanele fizice și juridice trebuie să aibă un act de identitate. Contabilitatea va elibera un ordin de plată în care se va indica cantitatea şi specia de lemn, termenul şi locul de ridicare a mărfii. La data indicată, cumpărătorul se va prezenta la contabilitate după factură, apoi se va adresa la pădurar care va elibera masa lemnoasă.
Agenția „Moldsilva” informează că nu este responsabilă și nu are tangență cu aplicarea prețului majorat al intermediarilor propus cumpărătorilor. Pentru contracararea ilegalităților ce țin de comercializarea lemnului de foc în întreprinderile silvice, rugăm să anunțați la linia anticorupție a instituției 022211311.