Știința înregistrează progrese în producția de combustibili pe bază de hidrogen

Cercetătorii de la Israel Institute of Technology – au descoperit un mecanism chimic care va contribui la dezvoltarea unui proces fotochimic mai nou și mai eficient pentru a crea combustibil pe baza hidrogenului din apă, relatează un articol publicat în revista Nature Communications.
Echipa de cercetăori în premieră a detectat o reacție chimică fundamentală în energia solară, capabilă să formeze legătura lipsă pentru a genera energia electrică necesară pentru finalizarea procesului. Acest fapt permite procesului să se desfășoare în mod firesc, fără a recurge la volume mari de surse de energie sau metale prețioase pentru a cataliza reacția. În procesul producției de hidrogen, nu se eliberează gaze cu efect de seră, în trecut procesul solicita mai multă energie în comparație cu cât se producea, în rezultat a avut doar o utilizare comercială limitată.

„Această descoperire ar putea afecta serios încercările de a înlocui carburanții obișnuiți cu cei ecologici”, au declarat cercetătorii. „Producătorii de automobile doresc să producă mașini care circulă pe bază de hidrogen, deoarece sunt considerate mai puternice și mai ecologice, spre deosebire de mașinile electrice, plinul se realizează mai rapid și pot călători pe distanțe mai mari”.
Producția de hidrogen pentru combustibil necesită divizarea moleculelor de apă (H2O) în doi atomi de hidrogen și un atom de oxigen. Studiul a reprezentat un progres în înțelegerea mecanismului care decurge din divizarea fotochimică a peroxidului de hidrogen (H2O2) de către fotoelectrozi din oxidul de fier.
„Pe lângă descoperirea științifică, am demonstrat că mecanismul de reacție fotoelectrochimică este legat de familia reacțiilor chimice pentru care Profesorul Gerhard Ertl a primit Premiul Nobel pentru Chimie în 2007”, spune Dr. Arik Johelis de la Universitatea Ben Gurion. „Activitatea noastră deschide noi strategii pentru procesele fotochimice”.