Savanții înregisetrează dispariția populațiilor de păsări

Oamenii de știință din Canada și Statele Unite raportează dispariția a trei miliarde de păsări în America de Nord încă din anii ’70. Conform estimărilor, pierderile reprezintă 30% din numărul total de păsări, în timp ce o scădere a populației este observată și în rândul vrăbilor și al sturzilor negri. Cauza probabilă este distrugerea habitatelor de animale, scrie revista Science.

Sursa foto: http://www.enciclopedie.info

Cercetătorii au analizat datele din recensământul anual de primăvară a 420 de specii de păsări cuibăritoare din Canada și Statele Unite, precum și în urma numărării a 55 de specii de păsări la începutul iernii în pădurile boreale și tundra arctică. În plus, au fost luate în considerare păsările de coastă și de apă. În total, oamenii de știință au identificat modificări ale numărului de 529 specii de păsări, ceea ce reprezintă aproximativ trei sferturi din toate speciile și 90% din întreaga populație de păsări.

Potrivit experților, ei se așteptau ca speciile mai rare să dispară, iar speciile care apar frecvent compensează pierderile datorate stabilității mai mari și adaptabilității la diferite condiții de mediu. S-a dovedit că, deși păsările de apă și păsările de pradă au prosperat din cauza măsurilor de conservare, scăderea numărului tuturor celorlalte specii a depășit cu mult așteptările observatorilor de păsări. Numărul păsărilor de câmp a scăzut cu 53 la sută, adică 700 de milioane de reprezentanți din 31 de specii au dispărut.

Numărul de păsări din cele mai frecvente 19 specii, inclusiv vrăbii, lăcari, cinteze și mierle, a scăzut cu 50 de milioane din anii ’70.

Cercetătorii cred că pot exista mai multe cauze posibile de dispariția populațiilor. Acestea includ, de exemplu, utilizarea pesticidelor neonicotinoide, care în doze mici determină o scădere a greutății păsărilor și întârzie migrația acestora, ceea ce reduce șansele de supraviețuire. Reducerea habitatului, schimbările climatice globale și creșterea numărului de pisici fără stăpân joacă, de asemenea, un rol important.

Post Author: Eco FM