Omenirea se confruntă cu un deficit de nisip pentru construcții

În lume, 55 de miliarde de tone de nisip se folosesc în fiecare an (aproximativ 18 kilograme de persoană în fiecare zi), ceea ce este necesar pentru producerea de beton, sticlă și asfalt. Astfel, nisipul este a treia cea mai importantă resursă naturală folosită după aer și apă. În același timp, nu tot nisipul este potrivit pentru construcție, ci doar localizat pe fundul corpurilor de apă dulce sau în apropierea lor, în timp ce, de exemplu, nisipul de mare trebuie spălat suplimentar, altfel sarea va provoca coroziunea armăturii metalice. Și nisipul de deșert nu este potrivit pentru producție, datorită faptului că firele sunt rotunjite de eroziune și se leagă prost din beton. Prin urmare, de exemplu, țările din Peninsula Arabică trebuie să importe acest material de construcție, în ciuda abundenței de deșerturi din regiune.

sursa: https://jurnaluldearges.ro/

Lipsa de nisip duce la probleme de mediu și la creșterea criminalității organizate, scrie publicația americană Axios.
În ceea ce privește problemele de mediu, de exemplu, în India, lucrările subterane, însoțite de exploatarea nisipului, au dus deja la inundații în statul Kerala. China, primul consumator mondial de nisip, a fost forțată să interzică extracția de nisip din râul Yangtze, în anul 2000, după distrugerea podurilor și a spălării malurilor, deoarece exploatarea masivă a nisipului a dus la o creștere a vitezei râului Yangtze. În SUA, exploatarea masivă de nisip din râul San Jacinto ar putea fi unul dintre motivele inundațiilor masive din 2017 în statele Houston și Texas, după uraganul Harvey.
Dacă vorbim despre crima organizată, atunci în India, de exemplu, există o „mafie al nisipului”, relatează The National Geographic. Ea controlează extragerea ilegală a nisipului în unele state, mituind și intimidând poliția, autoritățile locale și jurnaliștii.
În același timp, consumul de nisip luând în considerare urbanizarea din întreaga lume va înregistra o creștere continuă. Astfel, un raport al Institutului Regal Britanic pentru Afaceri Internaționale Chatham House afirmă că urbanizarea rapidă a Asiei de Sud-Est și Africa sub-Sahariană va crește cererea de beton și ciment.
Specialiștii programului ONU de mediu consideră că soluția poate fi reducerea utilizării betonului și a asfaltului în construcții datorită materialelor alternative de construcție, cum ar fi plastic reciclat, pământ, bambus, lemn sau paie.