22 Feb Forum Civic de Monitorizare a Implementării Acordului de Asociere

Autor Publicat în Știri Vizualizat 371 ori

La 22 februarie 2017, la Chișinău, a avut loc  Forumul Civic de Monitorizare a Implementării Acordului de Asociere. Evenimentul a fost organizat Centrul Național de Mediu, în parteneriat cu CREDO.

La Forum au fost puse în discuție subiectele ce țin de justiție, securitate energetică și protecția mediului din Acordul de Asociere. În cadrul Forumului Civic, ONG-urile au prezentat viziunea independentă asupra reușitelor și provocărilor în implementarea Acordului de Asociere în Republica Moldova în perioada 2016-2017.

Raportul pe protecția mediului și schimbări climatice incluse în Acordul de Asociere

Raportor - Valeriu Munteanu, ministru, Ministerul Mediului al Republicii Moldova

Co-raportor - Ina Coșeru, Centrul Național de Mediu

 Reamintim că Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană la 27 iunie 2014. În scurt timp, la 2 iulie 2014, Acordul de Asociere a fost ratificat de Parlamentul Republicii Moldova. Conform Acordului, în următorii 10-15 ani, Republica Moldova are de trecut printr-un proces de modernizare a vieții social – economice pentru a corespunde standardelor înalte de viață din Uniunea Europeană. Pe parcursul acestui proces, Republica Moldova este susținută de Uniunea Europeană, inclusiv prin instrumente politice, tehnice și financiare. Acest angajament va necesita un efort comun, atât din partea Guvernului, cât și din partea populației republicii. Din momentul ratificării Acordului de Asociere, deja există rezultate, dar încă mai sunt o mulțime de lucruri de făcut. În acest context, cu scopul de a stabili prioritățile pentru 2017 și de a întruni factorii de decizie, partenerii de dezvoltare și reprezentanți ai societății civile, organizațiile societății civile au invitat actorii cheie la Forumul Civic de monitorizare a implementării Acordului de Asociere.