13 Dec (AUDIO) Ședință de lucru cu privire la Legea deșeurilor

Autor Publicat în Știri Vizualizat 489 ori

La 13 decembrie 2016 a avut loc o ședință de lucru cu privire la proiectului Legii deșeurilor și anume: necesitatea includerii valorificării deșeurilor prin incinerare și co-incinerare. Ședința a fost organizată de pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, la eveniment fiind prezenți reprezentanți ai societății civile, instituțiilor statului în domeniul protecției mediului, dar și reprezentanți ai mediului de afaceri.

Pe larg a fost discutată importanța întroducerii în Legea cu privire la deșeuri a capitolelor cu privire la incinerarea și co-incinerarea deșeurilor. Reprezentanții companiei Lafarge Ciment Moldova S.A. dar și specialiștii din domeniu au menționat despre beneficiile economice și de mediu, în urma implementarii acestor tehnologii, referindu-se la experiența Uniunii Europene în acest domeniu.

 

Oana Dicu – manager relații cu instituțiile statului în Romania în cadrul grupului Lafarge Holcim 

 

Constantin Bulimaga, sef laborator Institutul Ecologie și Geografie al AȘM, specialist în managementul deșeurilor 

 

În opinia reprezentanților societății civile, cel mai important este să se atragă atenția asupra educării populației în vederea sortării deșeurilor și dezvoltarea infrastructurii în domeniul dat, pentru că reprezintă metoda de bază care va duce la un management eficient și durabil al deșeurilor, co-incinerarea fiind metoda de prelucrare pentru deșeurile care nu mai pot fi reciclate. În acelaș timp s-a atras atenția asupra respectării stricte a normelor de poluare pentru evitarea pericolelor pentru sănătatea populației.

 

Iuliana Cantaragiu, expert „Centrul Național de Mediu”

 

Andrei Isac, expert A.O. „Eco CONTACT”

 

Constantin Bulimaga, sef laborator Institutul Ecologie și Geografie al AȘM, specialist în managementul deșeurilor