Germania va avea primul oraș fără deșeuri

Orașul port Kiel, situat în nordul Germaniei, va deveni primul oraș fără deșeuri din țară, alăturându-se  inițiativei globale  Zero Waste, anunță Bloomberg.

Sursa foto: www.britannica.com

Administrația orașului cu o populație de aproape 250 de mii de oameni și-a propus obiectivul de a elimina deșeurile prin metode moderne. Potrivit șefului Agenției pentru Protecția Mediului din Kiel, producția  deșeurilor din plastic în Germania nu este în scădere, ci mai degrabă în creștere, în ciuda poziției de lider a țării în clasamentul global pentru sortarea deșeurilor. În acest sens, administrația Kiel intenționează să își concentreze eforturile tocmai pe reciclarea gunoiului, abandonând complet arderea și înhumarea. De asemenea, se intenționează reducerea utilizării ambalajelor din plastic în magazine și promovarea piețelor secundare pentru articole precum mobilier, materiale textile și materiale de construcție. Administrația Kiel intenționează să publice planul final de acțiune în aprilie 2020.

Conceptul «deșeuri zero» este promovat de compania Zero Waste Europe, care încearcă să reducă cantitatea de deșeuri produse prin prelucrarea materiilor prime. Eco-organizația încearcă să îmbunătățească sistemul de colectare separată a deșeurilor și să genereze activități educative. Conceptul de „deșeuri zero” există de aproape două decenii, dar în Germania a început să fie pus în aplicare abia recent.