În Portugalia, se propune introducerea amenzilor usturătoare pentru mucurile de țigară aruncate pe stradă

Deputatul parlamentului portughez din cadrul partidului de mediu „People-Animals-Nature”, Andre Silva, propune amendarea cu 500 de euro pentru cei care aruncă un muc de țigară în locul nepotrivit și 9 mii de euro pentru companiile și întreprinderile asociate cu astfel de comportament de poluare a mediului înconjurător. Potrivit lui, în Portugalia, în fiecare minut, până la 7 mii de mucuri sunt aruncate jos, ceea ce este extrem de negativ pentru starea naturii. Într-adevăr, fiecare chiștoc conține aproximativ 4 mii de elemente chimice (de la gudron la pesticide) și se descompun foarte încet (de la unu la cinci ani).

sursa foto: http://cespun.eu

Pentru a rectifica situația, în opinia autorului proiectului de lege, este necesară informarea periodică a populației despre daunele pe care le provoacă fiecare muc de țigară aruncat în natură. Potrivit lui, 20% din populația portugheză consideră că este normal și o face în mod inconștient, din obișnuință. Silva propune obligarea barurilor, restaurantelor și a altor locuri publice pentru a instala mai multe scrumiere, precum și pentru a curăța teritoriul din apropiere. În plus, deputatul solicită introducerea unei taxe de mediu pentru companiile de tutun, iar fondurile ar trebui trimise doar pentru a desfășura campanii de informare.

Propunerea deputatului a fost deja aprobată de parlament, iar detaliile inițiativei ar trebui coordonate într-o comisie specială. Interesant este faptul că Silva, deși este singurul reprezentant al partidului său în parlamentul portughez, a prezentat în mod independent aproape 400 de inițiative legislative.

Este demn de remarcat că inițiativa lui Silva intenționează ducă lupta împotriva țigărilor la nivel național. În prezent, unele orașele individual se luptă deja cu acest flagel. În Leiria, amenda pentru un muc de țigară aruncat poate fi de până la 500 de euro, în Oeiras – până la 1000 de euro, iar în Lisabona până la 15 mii.

Post Author: Eco FM