Ghețarii din Groenlanda pierd doi kilometri cubi de apă în fiecare zi

Ghețarii din Groenlanda au început să se dezghețe neobișnuit de devreme, ceea ce promite crearea unui nou „record”. Săptămâna trecută, dezghețul a fost înregistrat pe 40% din suprafața Groenlandei.

Sursa foto: https://www.descopera.ro

Acest lucru a fost raportat de ziarul Svenska Dagbladet, potrivit căreia doi kilometri cubi de apă se scurg zilnic de pe ghețarii topiți în ocean.

Măsurătorile temperaturii ghețarilor din Groenlanda au început în anii ’70. Până în anii 90, nu au existat indicatori serioși de topire activă, dar apoi au fost înregistrate o serie de „focare de activitate”, în special în anii 2007, 2010 și 2012. Rata actuală de topire a stratului de gheață din Groenlanda poate fi comparată doar cu anul 2012, când procesul a afectat aproape întreaga suprafață a insulei.

„Topirea se desfășoară cel mai activ pe marginea ghețarului, dar în ultimii ani a afectat din ce în ce mai mult restul suprafeței”, a declarat Gunilla Svensson, profesor de meteorologie la Universitatea din Stockholm. În consecință, în mările care spală Groenlanda se varsă tot mai multă apă dulce, care, la rândul său poate afecta curenții maritimi la scară globală. Masa totală a ghețarilor din Groenlanda este cea mai mare din emisfera nordică. În ciuda faptului că în perioada de iarnă „câștigă în greutate”, echilibrul potrivit oamenilor de știință, a fost deja afectat.

În anul curent, plus la toate celelalte probleme, grosimea stratului de zăpadă proaspăt este prea mică, ceea ce, prin albul său, reflectă efectiv lumina soarelui și împiedică topirea gheții din stratele mai adânci.