Femelele de papagali preferă parteneri inteligenți.

Perușii sau papagalii ondulați comuni (Melopsittacus undulatus) au capacitatea să aprecieze abilitățile intelectuale ale unei perechi potențiale. Aceasta este concluzia unui grup de cercetători condus de Jianyi Chen de la Institutul de Zoologie al Academiei Chineze de Științe, studiu publicat în revista Science.

sursa pozei: https://www.animalsprints.com

Specialiștii au efectuat o serie de experimente, dintre care în primul caz au participat 17 femele și de două ori mai mulți masculi. Fiecare femelă se afla în aceeași cameră cu doi reprezentanți ai sexului opus, iar oamenii de știință au stabilit cu cine dintre ei a petrecut mai mult timp – aceasta însemnând că ea a ales anume acel mascul. Masculul ignorat de femelă, a fost dresat să deschidă o farfurie Petri și o cutie transparentă specială cu hrană în interior. Apoi, femelei i se demonstra cum masculul „preferat” nu a putut să facă față acestei sarcini, spre deosebire de al doilea, care o realiza cu ușurință. În consecință de cele mai dese ori femela și-a schimbat preferințele.

Specialiștii au realizat o serie de cercetări, al căror scop a fost să se asigure că interpretarea inițială a rezultatelor obținute a fost una corectă. Masculul, care nu era favorit inițial, dar avea acces la o cantitate mare de alimente nefiind învățat cum să o obțină, nu a atras mai multă „popularitate” în ochii femelei. Din acest motiv, oamenii de știință au ajuns la concluzia că femela a fost atrasă de „mintea” masculului, și nu de posibilitatea de a obține resurse suplimentare cu ajutorul lui.

Pe de altă parte, în experimentele unde femelele analizau comportamentul altor păsări de sex feminin și abilitatea lor de a obține hrană într-un mod neobișnuit nu a stârnit curiozitate, deci interesul pentru masculii „inteligenți” poate fi explicat tocmai prin perceperea lor ca cuplu potențial.