Drepturi lezate ale măgarilor din Grecia

Începutul sezonului turistic pe insula Santorini din Grecia, a generat o mare luptă pentru drepturile animalelor. Aici turiștii supraponderali traumează măgarii, incapabili să transporte asemenea greutăți.
Potrivit New York Post, cu referință la un rezident local, în ultimii 10 ani, numărul turiștilor supraponderali din Statele Unite, Marea Britanie și Rusia, a crescut considerabil în Santorini. Acest lucru duce la faptul că animalele care îi transporta în sus și în jos pe trepte suferă leziuni ale coloanei vertebrale, iar spatele lor este vătămat până la sânge. La moment apărătorii drepturilor animalelor cer să renegocieze condițiile pentru măgari, care sunt exploatați permanent sub soarele arzător timp de șapte zile pe săptămână, de la răsărit până la apus, fără a consuma suficientă de apă și alimente. Organizația “Donkey Sanctuary”, dedicată protejării acestor animale din întreaga lume, recent, a cerut publicului să acorde atenție problemelor măgarilor din Santorini.
Campania cu hashtag-ul #DonkeyDefender prevede întâlniri cu reprezentanți ai organizațiilor guvernamentale elene și cu efort comun doresc să rezolve problema dată. În același timp, Grecia a semnat în anul 2008 standardul internațional care definește condițiile de lucru pentru animalele din familia cailor – dar care la moment nu este respectat.
Locuitorii din Santorini intenționează între timp să mute turiștii de pe “măgarii răbdători”, care pot transporta încărcături nu mai mult de 20% din greutatea proprie, pe catâri care sunt mai puternici și mai rezistenți. Insula Santorini nu este singura locație în care turistii rănesc animalele cu greutatea lor. Nouă ani în urmă, problema transportului călătorilor cu exces de greutate de către măgari a fost ridicată în Iordania: acolo, în orașul antic Petra, străini de asemenea sunt plimbați pe măgari. Aici, apărătorii animalelor s-au îngrozit să vadă modul în care proprietarii animalelor tratau măgarii utilizați la transporul turiștilor. Animalele deși epuizate nu cădeau la pământ doar pentru că erau susținute de către călăuză, care le și îndemna cu un băț. Erau tansportați turiști, dintre care cu o greutate de pâna la 200 de kg, până la mănăstirea stâncoasă Ad-Deir, situată la o înălțime de 45 de metri.
După cum se menționează în publicația Daily Mail, localnicii, pentru care măgarii reprezintă unica sursă de venit, au insistat că animalele lor pot rezista la orice greutate și nu există restricții. S-au înregistrat cazuri când animalele la sfârșitul zilei de lucru au rămas flămânde – proprietarii neavând destui bani pentru a le cumpăra alimente, deoarece turiștii preferau să le dea lucruri în loc de bani.
La moment apărătorii animalelor realizează diverse campanii media cu scopul de a sensibiliza nu doar populația locală dar și turiștii.