De ce urșii polari sunt atrași de submarine?

Adesea, reprezentanții naturii sălbatice se arată interesați pentru tehnica creată de om: astfel, urșii polari manifestă o atenție sporită la submarine. În anul 2003, în Alaska, un urs polar a explorat periscopul unui submarin american, crezând că ar putea găsi alimente în apropierea unui obiect neobișnuit. Marinarii ruși au înregistrat recent aceeași situație – au atras în mod accidental atenția unui urs, care apropiindu-se de navă, a mirosit-o cu grijă, sprijinindu-se de bord cu labele.
Un ciclu de fotografii a provocat un val de critici din partea ecologiștilor. În imagini, un urs s-a apropiat de un submarin de clasa Delta IV, într-un moment în care membrii echipajului aruncau peste bord pungi de gunoi și pâine veche.

 


Locul exact și timpul fotografiilor nu sunt cunoscute, însă ecologiștii au criticat comportamentul exploratorilor polari. Potrivit consilierului WWF din regiunea Arctică, Nils Harley Boysen, hrănirea animalelor din Arctica cu deșeuri este irațională: această hrană nu le aduce beneficii, însă potolirea temporară a foametei provoacă noi căutari a locurilor cu prezență umană.
„Faptul că este vorba de gunoiul marin al navei rusești aruncat în oceane este deplorabil – resturile marine sunt printre cele mai mari amenințări cu care se confruntă oceanele noastre și mă aștept cu adevărat ca marina rusă să se comporte la un nivel mult mai civilizat”, spune Nils Harley Boisen
Ecologiștii afirmă că, împreună cu deșeurile organice, marinarii au aruncat o cantitate imensă de plastic peste bord.
„Va dura mult timp înainte ca plasticul aruncat în mare să se descompună. Procesul de degradare va implica fragmente din plastic de diferite dimensiuni, variind de la bucăți mari la fragmente micro-plastice. Păsările marine, peștii și alte animale confundă adesea fragmentele din plastic cu prada și dacă sunt consumate, pot provoca moartea animalelor, deoarece sistemul lor digestiv este blocat „, afirmă Eigil Movik, consilier senior pentru gestionarea naturii.
Autoritățile norvegiene menționează că fotografiile indică în mod clar o încălcare a legislației de mediu, conform căreia orice încercare de a atrage atenția și de a deranja urșii polari este interzisă.
Nils Harley Boisen a mai declarat că nu există norme internaționale pentru eliminarea gunoiului în afara zonei economice exclusive a unei țări:
„Cu toate acestea, toate națiunile arctice au, cu siguranță, o versiune proprie, de exemplu, legislația norvegiană privind poluarea, care ar interzice acest lucru în apele lor naționale. În ceea ce privește hrănirea urșilor sălbatici polari cu gunoi – nu este ilegal, dar cu siguranță nu este înțelept „.
Președintele rus Vladimir Putin pledează activ pentru protecția urșilor polari, pe portalul său (http://programmes.putin.kremlin.ru) există un site dedicat programului de conservare a urșilor.

Sursa http://www.rcinet.ca