Sarea Mării Moarte a relatat oamenilor de știință despre unele catastrofe climatice din istorie.

La adâncime în Marea Moartă, se află un indiciu care poate dezvălui misterul creșterii în viitor a temperaturii pe Pământ.

La o adâncime de 300 m de la suprafața apei cercetatorii au descoperit straturile dense ale sării cristaline de 27 metri grosime. Potrivit echipei de cercetători de la Institutul Pământului de la Universitatea Columbia, sarea este o dovadă a secetei fără precedent în istoria omenirii.

Aceasta este dovada că precipitațiile s-au redus la o cincime din nivelul actual prezent, aproximativ 120 de mii de ani în urmă, și apoi din nou – acum 10 mii de ani.
În regiunea Orientului Mijlociu a continuat încălzirea și clima a devenit din ce în ce mai aridă – afirmă cercetătorii, acest lucru poate duce la faptul că comunitatea științifică va reconsidera punctele de vedere cu privire la gradul de înrăutățire a situației pe planetă.

Potrivit geochimistului si autorului principal al studiului Yael Kiro de la Columbia University, toate observațiile indică faptul că regiunea este una dintre cele mai afectate de schimbările climatice actuale și este de așteptat să devină și mai uscată. Cu toate acestea, oamenii de știință au descoperit că, chiar și în condițiile naturale existente aici poate fi mult mai uscat, indiferent de prognozele  unor dintre modelele existente.

Ciclurile anterioare de secetă au fost naturale, dar este important de remarcat că seceta a avut loc între perioadele glaciare. Acum aproximativ 115 mii de ani, temperatura medie a atmosferei Pamantului a crescut cu 4 grade, în comparație cu media secolului al 20-lea. Aceasta reprezintă aproximativ aceeași rată de creștere, prognozată de oamenii de știință în condițiile în care omenirea va continua să ardă combustibilii fosili în același ritm ca și la moment.