Observație inedită în cadrul Recensământului cuiburilor de cocostârci

La sfârșitul lunii iulie 2017, membrii Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii au avut parte de o surpriză interesantă în cadrul Recensământului cuiburilor de cocostârci din Moldova. Vitalie Ajder (președintele SPPN) și Silvia Ursul (responsabil de comunicare și proiecte în cadrul aceleași organizații) au găsit în localitatea Parcova (raionul Edineț) un cuib de cocostîrc cu 4 pui. Alături de cuib se afla pasărea adultă, unul dintre părinții puilor, care avea atașat la piciorul stâng un inel hexagonal plastic de culoare neagră. Pe acest inel era trecut un cod alfa-numeric care indica țara unde pasărea a fost inelată (Ungaria).


Cocostârcul de la Parcova inelat în Ungaria. Foto: Vitalie Ajder

Cocostârcul de la Parcova inelat în Ungaria. Foto: Vitalie Ajder

Colegii ornitologi unguri au oferit mai multe informații în acest sens. Cocostârcul a fost inelat în luna iunie a anului 2011, în primul an de viață. Puiul, împreună cu cei patru frați ai săi, au văzut lumina zilei în cuibul situat în localitatea Szeremle, județul Bács-Kiskun. De la data la care a fost inelat, aceasta este prima detectare a cocostârcului, fiind de asemenea prima observație din Moldova a unei păsări inelate în Ungaria.

Cocostârcul din Parcova și frații săi în cuibul părintesc din Szeremle, Ungaria. Foto: Mórocz Attila

Cocostârcul din Parcova și frații săi în cuibul părintesc din Szeremle, Ungaria. Foto: Mórocz Attila

Foto 4. Cuibul părintesc din localitatea Szeremle, județul Bács-Kiskun, Ungaria. Imagine Google Street View

Cuibul părintesc din localitatea Szeremle, județul Bács-Kiskun, Ungaria. Imagine Google Street View

Din păcate, nu cunoaștem momentul în care acest cocostârc s-a stabilit în Parcova sau dacă a cuibărit în alte locuri în trecut. Știm cu certitudine că pasărea a cuibărit cu succes în anul 2017, crescând patru pui. Cuibul urmează a fi monitorizat pe viitor pentru acumularea unor informații mai consistente în acest sens.

Distanța între cuibul natal și cel întemeiat de cocostârcul din Ungaria

Distanța între cuibul natal și cel întemeiat de cocostârcul din Ungaria
Cocostârcul, sau barza albă, este o pasăre fidelă cuibului său, revenind an de an în același loc. Totuși, există puține șanse ca puii să cuibărească în imediata apropiere a cuibului părintesc. De obicei, aceștia vagabondează în grup, în primii ani de viață, acoperind uneori distanțe impresionante și ajungând în țări situate departe de locul lor de origine. Acesta este și cazul cocostârcului din Parcova, care a ales să se stabilească în afara Bazinului Carpatic, la o distanță de 682 km de la cuibul părintesc (în linie dreaptă). Potrivit colegilor din Ungaria, există 7 cazuri de acest gen documentate în momentul de față, iar cel din Moldova este al 8-lea.
Inelarea păsărilor este o metodă folosită încă din secolul 19 ce are scopul de a urmări traseul pe care îl parcurg păsările sălbatice de-a lungul vieții și pentru a afla speranța de viață a acestora. Inelarea reprezintă marcarea păsărilor prin ataşarea în jurul piciorului a unui inel de metal sau de plastic, care conţine un cod alfa-numeric unic, pe baza căruia se poate afla de la centrala ornitologică din țara în care a fost inelată pasărea date precum: specia, sexul, data şi locul capturării sau persoana care a făcut inelarea. Pentru păsările mari, care sunt greu de capturat ca adulţi, se practică inelarea puilor înainte de a părăsi cuibul, iar acest lucru permite observarea numărului de păsări care ajung la maturitate.
În anul 2017, ca urmare a desfășurării Recensământului cuiburilor de cocostârc în Republica Moldova, au fost înregistrate 264 cuiburi și au fost înregistrați 352 de pui. Cele mai multe cuiburi sunt instalate pe piloni de beton (146) și pe piloni de lemn (48). Au fost identificate 41 de cuiburi instalate pe copaci, iar restul de 29 de cuiburi sunt amplasate pe diverse suporturi (13 pe turnuri de apă, 6 pe stâlpi de fier, 3 pe monumente, 3 pe case și unul singur pe horn de cărămidă). Această situație este diferită față de cea de la sfârșitul anilor 1960, când existau 545 cuiburi de cocostârc amplasate pe diverse suporturi: 60,2% pe copaci, 24,6% pe pilonii reţelelor electrice şi 14,7% pe case și hambare (Munteanu și colab., 2017). Dintre acestea, aproximativ 141 au fost ocupate în această primăvară, iar în 159 din ele (63%) au fost observați pui. Cele mai multe cuiburi au fost înregistrate în raioanele Telenești (21), Rîșcani (20), Cahul (19). Raioanele cu cele mai puține cuiburi (deocamdată) sunt Briceni și Cantemir, cu un singur cuib. Datele statistice pot fi vizualizate pe acest link: https://goo.gl/uFKary (panoul este interactiv și afișează graficele în funcție de gradul de zoom pe hartă).
Ținem să menționăm că aceste cifre nu sunt definitive și se pot schimba pe parcursului anului viitor, când vom repeta acest Recensământ în scopul obținerii unor rezultate cât mai apropiate de realitate.
Datele statistice ale Recensământului cuiburilor de cocostârc. Autor: Igor Roșca, expert GIS în cadrul SPPN
Datele statistice ale Recensământului cuiburilor de cocostârc. Autor: Igor Roșca, expert GIS în cadrul SPPN
Pe parcursul celor 2 luni și 2 săptămâni de Recensământ au contribuit 82 de voluntari, care au urcat observații prin intermediul chestionarelor. Numele lor, precum și alte informații legate de rezultatele Recensământului, pot fi văzute aici: https://sppn.md/rezultate-recensamant-cuiburi-de-cocostarc/.
Dorim să mulțumim tuturor celor care au participat la acest Recensământ inedit și au contribuit la dezvoltarea ornitologiei în Republica Moldova!