Plantarea terenurilor neirigate, numită drept o măsură eficientă pentru combaterea secetelor din Europa

Dacă înverzirea se efectuează pe 20% din teritoriul Europei, care se încadrează pe terenuri agricole neirigate, atunci până la sfârșitul secolului XXI, precipitațiile medii anuale din regiune vor crește cu 7,6 ± 6,7% sau 0,13 ± 0,11 milimetri pe zi. Iarna, pădurile vor ajuta la păstrarea umezelii în principal în zonele de coastă, iar vara – pe tot continentul, potrivit unui articol publicat în revista Nature Geoscience.

Una dintre consecințele prognozate ale schimbărilor climatice este micșorarea precipitațiilor estivale asupra regiunilor mari, ceea ce va duce la secete, deșertificare și creșterea frecvenței incendiilor. Cu toate acestea, regimul apei este influențat nu numai de procesele climatice globale, ci și de schimbările locale ale peisajelor. Se știe că abundența precipitațiilor în zona tropicală este susținută nu numai de condițiile geofizice, ci și de masivele pădurilor tropicale care au crescut la aceste latitudini – stratul de vegetației dispersează și slăbește curenții de aer, reține umezeala și modifică bilanțul hidro- energetic al uscatului. În afara brâului tropical, schimbările de peisaj au, de asemenea, un efect vizibil asupra modelelor de precipitații, dar studiile unor astfel de interacțiuni în latitudini temperate sunt realizate încă foarte puțin.

Oamenii de știință conduși de Ronny Meier de la Institutul pentru Științe Climatice și Atmosferice din Zurich au investigat modul în care împădurirea ar putea afecta precipitațiile din Europa. În secolul al XX-lea, aproximativ 20% din teritoriul său a fost defrișat  pentru a crea terenuri arabile irigate și pășuni. Aceste terenuri au fost deja numite o rezervă probabilă pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice antropice. Folosind datele istorice ale precipitațiilor din bazele de date și modelarea MSWEP (Multi-Source Weighted-Ensemble Precipitation), GHCN (Global Historical Climatology Network) și GSDR (Global Sub-Daily Rainfall Dataset), climatologii au calculat modul în care cantitatea de precipitații se va modifica până la sfârșit al secolului XXI., dacă dacă vor fi înverzite terenurile agricole neirigate. Analiza a luat în considerare nu numai efectele locale ale retenției de umiditate în pădure, ci și impactul umidității din pădure în perioadele uscate în zone îndepărtate care coincide cu direcția vântului.

S-a dovedit că plantarea pădurilor pe terenuri neirigate va contribui la creșterea precipitațiilor medii anuale în Europa cu 7,6 ± 6,7 procente, sau 0,13 ± 0,11 milimetri pe zi. În același timp, în regiunile continentale și nordice, cantitatea de precipitații de iarnă nu va suferi modificări semnificative sau chiar va scădea, iar în regiunile de coastă va crește. Se preconizează că precipitațiile opuse direcției vântului vor crește pe tot parcursul verii pe tot continentul.


Diferența dintre cantitatea de precipitații din Europa în perioada istorică (1986-2015) și 50 de ani mai târziu (2071-2100) în condițiile iernii și verii boreale.
a,d Luând în considerare modelarea schimbărilor climatice în cadrul scenariului, presupunând o reducere semnificativă a emisiilor antropogene de gaze cu efect de seră. 
b,e În cazul plantării zonelor neirigate.
c,f Luând în considerare atât schimbările climatice, cât și lucrările de reîmpădurire.
Ronny Meier și colab. / Nature Geoscience