The Guardian: Biologii au descoperit o modalitate de a colecta microplastice folosind bacterii

Microbiologii au descoperit o modalitate eficientă de a curăța mediul de contaminarea de microplastic. Pentru a face acest lucru, savanții vor să facă bacteriile să realizeze acest proces.

Potrivit The Guardian, bacteriile tind în mod natural să se aglomereze și să se lipească de suprafețe. Astfel, formează o substanță lipicioasă numită „biopeliculă”. Fiecare persoană observă acest efect în fiecare dimineață, când, de exemplu, se spală pe dinți și îndepărtează depunerile.

Oamenii de știință de la Universitatea Politehnică din Hong Kong folosesc această proprietate a bacteriilor pentru a crea o rețea asemănătoare peliculei de microbi pentru a fixa microplasticele în apa contaminată. Particulele microscopice de plastic colectate formează picături care pot fi reciclate.

Publicația scrie că oamenii de știință au prezentat rezultatele preliminare ale muncii lor la conferința anuală a Societății pentru Microbiologie. Cu toate acestea, invenția lor ar putea deschide calea unei reduceri eficiente pe termen lung a poluării cu plastic folosind bacterii, care se găsesc abundent în natură.

„Este esențial să dezvoltăm soluții eficiente pentru captarea, colectarea și chiar reciclarea microplasticelor pentru a opri„ plasticizarea ”mediului nostru natural”, a declarat microbiologul Sylvia Lang Liu de la Universitatea Politehnică din Hong Kong, conducătorul studiului.

The Guardian explică faptul că microplasticele reprezintă detalii din plastic cu dimensiuni mai mici de 5 milimetri. Acestea sunt generate și eliberate în mediu în timpul producției sau eliminării, cum ar fi pungi de cumpărături sau sticle din plastic. Se pot forma și atunci când hainele sintetice sunt spălate sau când se utilizează produse de îngrijire personală.

Microplasticul este mic, dar răul cauzat de acesta este mare. Nu se descompune și este depozitat în mediu pentru o perioadă foarte lungă de timp, absorbind și acumulând substanțe chimice toxice. Toate acestea ajung în apele uzate și cu ele în oceane, punând în pericol speciile marine care consumă astfel de materiale dăunătoare. În cele din urmă, aceste materiale ajung în om datorită  lanțului trofic.

În timpul cercetărilor, echipa lui Liu a creat un biopeliculă bacteriană folosind o bacterie numită Pseudomonas aeruginosa. Această pelicula a fost capabilă să capteze și să absoarbă particulele de microplastic care pluteau în apă. Astfel de rețele de microbi grupează microplasticele și determină scufundarea picăturilor din acesta în partea de jos.