UE/ Natalia Munteanu (Gazeta de Chișinău): „Fără implicarea cetățenilor nu vor exista servicii publice în localitate”

Proiectul  „Cetățean implicat, râul Ichel nepoluat!” este implementat de ziarul „Gazeta de Chișinău”,  finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Obiectivul principal al proiectului constă în sensibilizarea cetățenilor cu problemele prioritate de mediu, pentru ca în final, comunitățile să poată identifica sinestătător problemele ecologice și să participe la soluționarea lor. Proiectul vizează localitățile din raioanele Ungheni, Călărași și Strășeni care sunt traversate de râul Ichel.

Potrivit echipei de implementare a proiectului, în cadrul deplasărilor în teritoriu, împreună cu populația locală abordează diverse subiecte, ca spre exemplu: problemele legate de eficință energetică, apă și canalizare, serviciul de colectare a deșeurilor. Potrivit jurnalistei Natalia Munteanu, lipsa stației de epurare și a sistemului de canalizare, reprezintă o problemă comună și dureroasă a majorității localităților din Republica Moldova.

 Natalia Munteanu afirmă că o parte din cetățieni, greu se lasă convinși de a achita tariful pentru anumite servicii:

Pe parcursul deplasărilor în localități redacția ziarului”Gazeta de Chișinău” a descoperit nu numai probleme de mediu și dezastru, dar și exemple frumoase, adevărate istorii de success ce merită a fi replicate:

Până la moment au fost realzate cinci vizite în teritoriu, au fost colectate probe de apă din râul Ichel, care au fost analizate într-un laborator specializat, pentru a estima gradul de poluare chimică a râului Ichel pe anumite porțiuni. În perioada următoare vor fi organizate deplasări în satele din raioanele Ungheni, Călărași și Strășeni pentru a realiza investigații jurnalistice și reportaje. Pentru perioada de vară sunt planificate doua mese rotunde la care vor participa cetățenii din localitățile traversate de râul Ichel. Proiectul este relizat în perioada februarie- august 2021.

Asociația Obștească„Media Grup MERIDIAN” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Educație și constientizare pentru comunități active”.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeanăși implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).