ONU va lupta împotriva poluării cu plastic a corpurilor de apă și a oceanelor lumii

În fiecare an, locuitorii lumii aruncă 300 de milioane de tone de deșeuri de plastic, care ajung în râuri și oceane, apoi în alimente. Plasticul ucide păsări, pești și animale, atât în ​​oceane, cât și pe uscat. Agențiile sistemului Națiunilor Unite au inițiat un proiect pentru prevenirea poluării din corpurile de apă și curățarea oceanelor lumii de plastic, titrează Centrul de Știri al ONU.

La moment, coastele multor țări în curs de dezvoltare sunt pline de sticle din plastic, articole de pescuit și tot felul de ambalaje. În timpul pandemiei, cantitatea acestor deșeuri au fost alimentate cu măști și mănuși de unică folosință.

Recent, agențiile ONU au anunțat o nouă inițiativă de combatere a deșeurilor marine și curățarea oceanelor lumii. Noul proiect va verifica dacă există suficiente facilități de colectare a deșeurilor în porturile din țările sărace. În plus, vor fi organizate activități de sensibilizare pentru lucrătorii din sectoarele transportului maritim și pescuitului. Sunt planificate măsuri pentru a se asigura că uneltele de pescuit sunt marcate astfel încât proprietarul să fie identificat dacă ustensilele au fost pierdute sau aruncate în mare.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Organizația Maritimă Internațională (IMO) și 30 de țări speră că noua lor inițiativă pe scară largă, numită GloLitter, va aduce o contribuție importantă în lupta împotriva deșeurilor marine și la curățarea oceanele lumii.

Proiectul GloLitter se va concentra pe reducerea utilizării plasticului în sectoarele transportului maritim și al pescuitului. Vor fi introduce  cele mai noi tehnologii pentru prelucrarea produselor din plastic.