UNESCO:Majoritatea locuitorilor Pământului sunt îngrijorați de schimbările climatice

67% dintre locuitorii lumii sunt îngrijorați de încălzirea globală și de dispariția rapidă a speciilor de faună și floră. Acest lucru este dovedit de datele sondajului UNESCO „Pace în 2030”, la care au participat 15.000 de persoane, relatează Centrul de Știri al ONU.

A doua problemă globală cea mai importantă, potrivit locuitorilor planetei, este conflictele și violența. În al treilea rând – discriminare și inegalitate, în al patrulea rând – lipsa apei, a alimentelor și a locuințelor.

Mulți respondenți cred că cheia rezolvării problemelor lumii constă într-o educație bună. Majoritatea locuitorilor lumii cred, de asemenea, că cooperarea internațională este necesară pentru rezolvarea problemelor globale. Cu toate acestea, doar 25% dintre cei chestionați consideră că țările vor putea fi de acord între ele.

Experții UNESCO au încercat, de asemenea, să afle ce domenii ale vieții umane ar trebui să se schimbe fundamental în următorul deceniu. 47% dintre respondenți au răspuns că, având în vedere pandemia, trebuie să aibă loc reforme serioase în domeniul educației.

45% dintre respondenți consideră că oamenii ar trebui să își schimbe radical atitudinea față de natură. Alți 40% dintre locuitorii lumii consideră că trebuie acordată mult mai multă atenție cooperării științifice și schimbului de date.

În regiunea Europei de Est, aproape 2 mii de persoane au participat la sondajul UNESCO, majoritatea (62%) fiind femei. Locuitorii acestei regiuni sunt mai preocupați de probleme precum dezinformarea și restricțiile privind libertatea de exprimare, precum și de migrație și mobilitate.