Ucraina propune reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 65% până în 2030

Ministerul Protecției Mediului și Resurselor Naturale  propune reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în Ucraina cu 65% până în 2030 comparativ cu 1990.

Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al ministerului, prezentând proiectul celei de-a doua contribuții determinate la nivel național a Ucrainei (NOV2) la Acordul de la Paris, care va defini obiectivele relevante.

„Documentul propune la nivel național să nu depășească 35% din emisiile de gaze cu efect de seră în 2030 față de 1990 sau, cu alte cuvinte, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 65% în 2030 față de 1990”.

Potrivit serviciului de presă, a doua contribuție determinată la nivel național a Ucrainei la Acordul de la Paris este un concept de dezvoltare a statului pentru a realiza transferul viabil din punct de vedere ecologic și economic în toate sectoarele economiei: energie, industrie, transporturi, clădiri, agricultură, silvicultură și gestionarea deșeurilor.

Conform proiectului prezentat, până în 2030, ponderea producției de energie electrică din surse regenerabile de energie solară și eoliană ar trebui adusă la 30%.

De asemenea, numărul centralelor electrice pe cărbune va fi redus, iar minele de cărbune necesită a fi închise. În plus, documentul prevede o creștere a volumului producției de căldură folosind biocombustibili cu 30%.

„Pentru Ucraina, realizarea obiectivelor climatice în toate politicile sectoriale nu numai că va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dar va crea și oportunități economice și sociale semnificative. Vorbim despre îmbunătățirea mediului, reducerea poluării aerului, apei și terenurilor, care va avea un efect pozitiv asupra sănătății populației, precum și decarbonizarea tuturor sectoarelor economiei pentru dezvoltarea lor competitivă „, – declară ministrul protecției mediului și resurselor naturale Roman Abramovsky.

Acordul climatic de la Paris a stabilit un obiectiv comun pentru menținerea creșterii medii a temperaturii globale sub 2°C. Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale, temperatura medie pe planetă a crescut deja cu 1,2°C.