Răspândirea speciilor de animale invazive a privat economia mondială de 1,3 trilioane de dolari

În ultimii 50 de ani, proliferarea speciilor de plante și animale invazive a privat economia globală de aproximativ 1,3 trilioane de dolari.Studiul a fost publicat de revista Nature.

Potrivit experților, pierderile economice din răspândirea lor continuă să crească: în ultimii 10 ani, „contribuția” negativă a speciilor invazive la economia mondială a crescut de aproximativ trei ori. Indicatorii pentru 2017 depășesc PIB-ul a 50 de țări africane simultan și, de asemenea, de 20 de ori mai mare decât bugetul total al Organizației Mondiale a Sănătății și al ONU.

Speciile invazive sunt cele care s-au răspândit într-o anumită zonă datorită activităților umane. Astfel, pătrunderea furnicilor de foc braziliene în Statele Unite la mijlocul secolului trecut a dus la dispariția mai multor specii de melci de pe fața Pământului, precum și la o reducere semnificativă a numărului altor specii de nevertebrate și chiar și mamifere. La rândul său, ciuperca africană Batrachochytrium dendrobatidis, care a pătruns în Europa, America și Asia, a distrus 90 de specii de amfibieni în ultimii 20 de ani.

În total, migrațiile speciilor invazive de floră și faună au privat economia globală de aproximativ 1,28 trilioane de dolari, majoritatea acestor pierderi producându-se în ultimii 20 de ani, când nivelul pierderilor anuale a crescut brusc. În special, în 2017, astfel de probleme de mediu au costat omenirea 160 de milioane de dolari, în timp ce media pentru toți cei 50 de ani de observații a fost de aproximativ 28 de milioane.

O proporție semnificativă din aceste pierderi au reprezentat doar 10 specii de animale invazive, fiecare dintre acestea privând economia globală de la câteva zeci până la câteva sute de miliarde de dolari. Acestea includ țânțarii Aedes aegypti care răspândesc malaria și Zika, șoarecii și pisicile, termitele taiwaneze și furnicile de foc braziliene.