În Franța, organizatorii acțiunilor climatice au anunțat peste 110 mii de participanți

Peste 110 mii de oameni, îngrijorați de problemele schimbărilor climatice globale de pe Pământ, au participat duminică la protestele din marile orașe ale Franței, în ciuda restricțiilor de carantină.

Potrivit organizatorilor demonstrațiilor, aproximativ 55 de mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului. Participanții  au mărșăluit de la Piața Operei până la Piața Republicii. Mulți țineau pancarte care solicitau autorităților să „adopte o lege ambițioasă privind protecția climei”, „să nu mai încălzească”, „să protejeze planeta”. Potrivit organizatorilor, au fost prezenți mulți școlari, elevi și reprezentanți ai asociațiilor de tineret.

„În fiecare zi în care trăim avem inacțiune, exacerbează problemele climatice deja grave”, – a spus purtătorul de cuvânt al mișcării de mediu „Alternativa”, Elodie Nas. Ea și-a exprimat îngrijorarea că „2020 a fost cel mai cald an din istoria observațiilor meteorologice din Franța”. Și președintele Emmanuel Macron „în timpul mandatului său de șef al republicii nu a luat nicio măsură eficientă pentru a combate schimbările climatice”, a declarant activisata.

Luni, membrii Adunării Naționale Franceze (camera inferioară a parlamentului) urmau să discute proiectul de lege privind protecția climei. Proiectul a fost pregătit pe baza propunerilor Convenției civile privind clima – un grup mare de cetățeni format pentru consultări cu autoritățile în octombrie 2019. Grupurile ecologice locale cred că Franța trebuie să își asume mai multe angajamente pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030.

Protestele au fost convocate de ONG-uri și sindicate care susțin că noul proiect de lege privind schimbările climatice nu va ajuta Franța să îndeplinească obiectivele minime de emisii ale Uniunii Europene.

Emeline lucrează pentru o firmă de consultanță în domeniul mediului. Ea a explicat de ce s-a alăturat protestelor de la Paris:

„Există o urgență reală, există o cerere reală din partea cetățenilor pentru ca schimbarea să fie pusă în mișcare acum. Și avem impresia că toate organismele democratice și-au pierdut puterea și că strada rămâne unul dintre ultimele bastioane pentru exprimare ca cetățeni „.

Actualul proiect de lege ar reduce emisiile de carbon cu 40% până în 2030. Însă acordul european  vizează ca UE în ansamblu să-și reducă emisiile de carbon cu 55%.

În plus față de capitală, au avut loc acțiuni duminică la Toulouse, Lille, Lyon, Nantes, Rouen și alte orașe importante ale țării. Potrivit poliției, demonstrațiile în multe cazuri au fost efectuate cu încălcarea restricțiilor de carantină în vigoare începând cu 20 martie în 19 departamente ale Franței. Populației din regiunile în care a fost introdus regimul de autoizolare i se permite să se deplaseze nu mai mult de 10 km de locul de reședință. În timpul zilei, grupurilor de peste șase persoane li se interzice să se adune pe străzile comunelor.