Oamenii de știință confirmă prevalența emisiilor de gaze cu efect de seră în tropicele Amazonului

Din 2007, pădurile tropicale din bazinul Amazonului au emis mai mult dioxid de carbon decât pot absorbi – emisiile sale necompensate în regiune sunt de 480 ± 180 de milioane de tone anual. În plus, aceste păduri emit în fiecare an între 1 și 4,2 miliarde de tone de metan echivalent în CO2. Articolul a fost publicat în revista Frontiers in Forests and Global Change.

Pădurea tropicală amazoniană este una dintre cele mai importante regiuni de reglementare climatică din lume. Cu toate acestea, cercetările din ultimii ani indică faptul că speranțele de a sechestra carbonul atmosferic din aceste păduri ar putea să nu fie îndeplinite. Acoperirea vegetală locală continuă să lege carbonul, dar în același timp activitățile antropice din regiune și schimbările climatice globale duc la emisii semnificative de gaze cu efect de seră. Există dovezi ale defrișărilor și degradării pădurilor, inclusiv prin tăieri ilegale. Numai pereferiile tropicelor locale au pierdut mai mult de un miliard de tone de carbon de la începutul secolului XXI. Nu este simplu să se evalueze în mod cuprinzător impactul activităților economice din bazin, deoarece acestea sunt desfășurate în mai multe țări și sunt eterogene în aspectele lor politice, socio-economice și culturale.

Oamenii de știință conduși de Kristofer Covey de la Skidmore College au rezumat și analizat datele disponibile cu privire la principalele aspecte biogeochimice care influențează eficacitatea tropicelor amazoniene ca regulator al climei. Au fost luate în considerare fluxurile de dioxid de carbon, oxid de azot, metan, compuși organici volatili biogeni, ozon troposferic, aerosoli și funingine; precum și albedo, evapotranspirarea, schimbarea utilizării terenurilor, incendii, producția de petrol, vânătoarea și impactul schimbărilor climatice globale.

Factorii socio-economici ai utilizării terenurilor în Amazon: (A) pierderea pădurilor în 2001-2019 (roșu), (B) incendii în 2001-2019 (roz), (C) zone agricole și zootehnice (galben), (D) hidroenergie și rezervoare (albastru), (E) zone de producție de petrol și gaze (galben) și (F) zone de pescuit și vânătoare (turcoaz).
Kristofer Covey et al. / Frontiers in Forests and Global Change, 2021

Autorii studiului au confirmat ipoteza  că emisiile de gaze cu efect de seră din bazinul Amazonului sunt susceptibile să fie egale sau chiar mai mari decât absorbția. Pentru dioxidul de carbon, punctul de vârf a revenit anului 2007. Chiar și excluzând din calcule anii de secetă extremă, din 2011 până în 2017, zonele tropicale au reprezentat o sursă de emisii nete (adică nu sunt compensate prin absorbție) în limita de 480 ± 180 milioane de tone pe an. Oamenii de știință au observat valori neașteptat de mari ale emisiilor de metan: acestea se ridică la 1,0-4,2 miliarde de tone de CO2 echivalent anual. Anterior, fluxul CH4 din bazinul Amazonului a fost subestimat, iar conceptul de reglementare climatică din această regiune va trebui revizuit serios. Biomasa terestră a pădurilor din anul 2000 până în 2010, comparativ cu deceniul anterior, a scăzut cu o treime, ceea ce a dus, printre altele, la o creștere a albedo-ului de suprafață în zonele de tăiere. Cu toate acestea, efectul de răcire al unei astfel de compensări a fost în mare măsură depășit de pierderea de carbon din defrișări.