Din cauza încălzirii climatice pe insula Novaya Zemlya au apărut fluturii

Oamenii de știință din Arhanghelsk au ajuns la această concluzie în studiul  publicat în revista științifică internațională Nota Lepidopterologica. Inspectorii Parcului Național „Arctica Rusă” au observat fluturi vara trecută în zona Cape Zhelaniya, aproape de cel mai nordic punct al arhipelagului. În aceste locuri au fost observați pentru prima dată pe întreaga perioadă de monitorizare a mediului.

Dar știința mondială a înregistrat anterior cazuri de migrare atât de îndepărtată a lepidopterelor spre nord în legătură cu transferul de mase de aer continentale. Cea mai mare distanță de  zbor a fluturilor a fost înregistrată în 1978 pe arhipelagul Svalbard. Precedentul Novaya Zemlya a devenit al doilea în ceea ce privește distanța parcursă. În același timp, fluturii nu sunt capabili să parcurgă distanțe mari, spun oamenii de știință.

Pe baza fotografiilor, biologii Centrului Federal de Cercetare pentru Studiul Integral al Arcticii au stabilit că unii futuri din familia Nymphalidae, specii de pădure care nu sunt tipice pentru Arctica , au fost observate în zona Cape Zhelaniya.

Oamenii de știință și-au propus să afle cum au ajuns fluturii în deșertul polar, unde le lipsește vegetația necesară. Pentru a face acest lucru, au recreat modele de deplasare a insectelor cu ajutorul curenților de aer.

 „Prima observație a fluturilor  pe Novaya Zemlya în iulie a fost asociată cu transferul puternic de mase de aer cald din Peninsula Yamal către Novaya Zemlya. Și în luna august, când fluturii au fost obsevați pe arhipelag pentru a doua oară, a fost stabilită o masă de aer cald de pe Peninsula Taimyr. Se pare că mulți fluturi au depășit 580 – 650 de kilometri deasupra apei, împreună cu curenții de aer predominanți”, – explică savantul Ivan Bolotov.

Oamenii de știință asociază apariția fluturilor migranți în Arctica cu „exploziile de populație” din Yakutia, unde s-au înmulțit în masă din cauza sezonului cald. Fluturii au migrat spre coasta Oceanului Arctic, de unde masele de aer au realizat transferul la latitudini mari.

„Această descoperire unică mărturisește despre schimbările climatice, fluturii reprezintă un bioindicator  al încălzirii arctice. Clima se încălzește – și o parte din populație migrează spre nord” – susține Ivan Bolotov.