ONU: Împădurirea va ajuta omenirea să se refacă după pandemie

Împădurirea planetei este calea corectă către recuperarea umană după o pandemie și pentru un viitor mai verde. Acest lucru a fost declarat de subsecretarul general al ONU pentru afaceri economice, Liu Zhenmin, vorbind în cadrul unei întâlniri virtuale dedicate Zilei Internaționale a Pădurilor, potrivit resursei ONU News. Secretarul general adjunct a reamintit că pădurile și spațiile verzi previn eroziunea și pierderea solului și diminuează efectele schimbărilor climatice.

„Pădurile au jucat un rol imens în salvarea oamenilor de COVID-19. Oferă oamenilor combustibil și alimente. Pentru mulți, pădurile reprezintă o sursă importantă de venit. În timpul pandemiei, pădurile au făcut posibilă asigurarea populației cu tot ceea ce este necesar: acestea au devenit materia primă pentru producerea măștilor, etanol pentru antiseptice, șervețele de hârtie, săpun și alte obiecte sanitare”, a declarat Zhenmin.

 În plus,a reamintit că, în perioada de izolare, pădurile și parcurile au devenit locuri în care oamenii puteau să meargă în siguranță și să facă sport, menținând în același timp distanța necesară.

„Sunt păduri sănătoase care, dacă sunt gestionate corespunzător, pot deveni un fel de tampon natural împotriva bolilor zoonotice și a noilor pandemii. Cu toate acestea, în ciuda importanței lor evidente, pădurile sunt încă în pericol. Astfel, în ultimele trei decenii, rata defrișărilor Pământului a încetinit, cu toate acestea, în ciuda acestui fapt, din 1990, s-au pierdut aproximativ 420 de milioane de hectare de pădure. Declinul suprafețelor forestiere duce la dispariția multor specii sălbatice de floră și faună.”, a punctat Zhenmin.

Secretarul general adjunct a menționat că șapte milioane de hectare de suprafețe forestiere sunt tăiate anual pentru agricultură, pășuni, fabrici și pentru clădiri rezidențiale noi.

Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), astăzi pădurile acoperă 4,06 miliarde de hectare – adică 31% din teren. Mai mult de jumătate din toate pădurile din lume se află în cinci țări: Federația Rusă, Brazilia, Canada, Statele Unite și China.

Potrivit experților de la World Wildlife Fund, Rusia are 247 de milioane de hectare de păduri care nu au fost afectate de activitatea umană. Dar acestea dispar cu o rată de peste 1,6 milioane de hectare pe an.