UE// Tinerii ambasadori din mun.Bălți promovează seviciile publice de calitate

Proiectul „Tinerii Anticafenelei pentru un mediu sustenabil prin servicii publice locale calitative” este implementat de A.O. Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală „ANIMA” și  este finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

O primă acțiune în cadrul proiectului a fost ablitarea unui grup de tineri, care vor deveni formatori și vor iniția colegii referitor la problemele de mediu din Republica Moldova și principalele proiecte finanțate de UE. Viitorii ambasadori au participat în toamna anului 2020 la seminare, unde mai multe zile au fost instruiți atât teoretic cât și practic de către experți  pe mai multe subiecte: eficiență energetică, managementul energetic, energia verde, servicii publice, etc. Împreună cu experții proiectului tinerii s-au deplasat în nordul republicii pentru a înțelege rolul și potențialul energiei eoliene, vizitând o turbină de vânt. Pe parcursul deplasărilor au făcut cunoștință cu principiul de funcționare și eficacitatea unui cazan pe biomasă instalat într-o instituție de învățământ din zonă. Din luna decembrie tinerii ambasadori au organizat instruri pentru colegii de școală, aproximativ 350 de elevi au participat la orele ecologice moderate de tinerii formatori.

La capitolul infrastructură, echipa de implementare și-a propus realizarea activităților în cadrul componentei ce ține de iluminatul stradal. Au fost instalate corpuri de iluminat strada pe bază de baterii solare în curtea Gimnaziului Nr.14 din mun.Bălți.

Potrivit echipei de implementare deja de câteva luni, elevii și locuitorii din regiune se bucură de lumină pe parcursul nopții, care nu consumă economiile municipiului. În luna curentă au fost schimbate becurile clasice pe led-uri în trei clase de studiu.

Despre acțiunile de informare a populației programate pentru viitor, Nonna Mihalcean coordonatoarea proiectului a declarant următoarele:

Potrivit Nonnei Mihalcean, durabilitatea proiectului va fi asigurată în primul rând de tinerii ambasadori care vor continua realizarea lecțiilor eco. Filmul de educație ecologică realizat în cadrul proiectului va fi distrubuit în instituțiile de învățământ partenere și difuzat elevilor. Corpurile de iluminat stradal de asemenea reprezintă un element de durabilitate care va motiva autoritățile și managerii instituțiilor școlare să preia exemplul.

Asociația ObșteascăMedia Grup MERIDIAN este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „ VOCEA TINERILOR – element durabil pentru un viitor verde” în raioanele Ștefan Vodă, Fălești, Sângerei și Anenii Noi.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeanăși implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).