UE//Condiții mai bune pentru liceenii de la Strășeni

Liceului Teoretic ”Ion Vatamanu din Strășeni va fi eficientizat energetic grație unui proiect european. Proiectul „Abilitarea și implicarea cetățenilor din municipiul Ștrășeni pentru monitorizarea eficienței energetice a clădirilor publice, inclusiv la Liceului Teoretic ”Ion Vatamanu” este impementat de A.O. ”Renașterea Rurală” și  este finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Reprezentanții A.O. ”Renașterea Rurală”  au efectuat zilele acestea o vizită de lucru la IPLT ”Ion Vatamanu” din or. Strășeni, unde au analizat situația generală la etapa inițială de executare a lucrărilor de eficiență energetică a clădirii liceului. Termoscanarea clădirii a reconfirmat necesitatea termoizolării clădirii, au fost identificate pierderi semnificative de căldură. Un alt scop al vizitei a fost  analiza documentației de care dispune liceul în cadrul realizării acestui proiect, documentație ce va fi pusa la dispoziția Grupului de Lucru (GL), privind procesul de monitorizare a lucrărilor de modernizare în domeniul eficientei energetice a IPLT „Ion Vatamanu”, mun. Straseni.

Scopul proiectului constă în implicarea grupului de lucru format din: experți, membri ai asociației părinților din liceu și cetățeni activi din  comunitate. Grupul va monitoriza procesul de termoizolare a liceului, modalitatea de instalare a panourilor solare, respectarea graficului de lucru, etc.

În faza inițială a proiectului, echipa de implementare a realizat un sondaj pentru a evalua ce cunosc cetățenii despre proiectele europene din localitate și dacă știu despre lucrările de eficiență energetică realizate în cadrul liceului „Ion Vatamanu”, mun. Straseni. Pentru viitor vor fi organizate campanii de informare la acest subiect atât în or.Strășeni cât și în localitățile adiacente.

Despre acțiunile întreprinse de către A.O. ”Renașterea Rurală”  în perioada imediat următoare, Vladimir Ursu, coordonatorul proiectului a declarat urmîtoarele:

În viziunea echipei de implementare, proiectul este unul ambițios, care presupune conlucrarea cu cetățenii și administrațiile de diferit nivel. La moment este elaborată documentația necesară, se stabilesc campaniile de informare a cetățenilor planificate pentru următoarea jumătate de an.

Asociația ObșteascăMedia Grup MERIDIAN este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „ VOCEA TINERILOR – element durabil pentru un viitor verde” în raioanele Ștefan Vodă, Fălești, Sângerei și Anenii Noi.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeanăși implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).