UE// Cetățenii din Chișcăreni, Sîngerei sunt implicați în activități eco-practice

Proiectul ”Frumusețea plaiului –oglindă a unui cuget făuritor” este impementat de A.O. ADD ”Mileniul III” și  este finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Proiectul are drept scop sporirea gradului de conștientizare și de implicare a cetățenilor din satele comunei Chișcăreni și localitățile învecinate în identificarea și soluționarea problemelor de mediu și serviciilor publice locale. Echipa de implementare a proiectului î-și propune angajarea locuitorilor din mai multe localități în procesele de participare legate de problemele de mediu și implicarea activă în procesul decizional.

Cetățenii din mai multe localități vor fi antrenați în diverse acțiuni comunitare vor fi instruiți cum să contracteze și să achite tariful pentru serviciile publice aferente mediului.  Unul din obiectivele proectului dat constă în informarea a cel puțin 60 de personae, printre care tineri, femei și barbați  cu principalele probleme de mediu , atragerea lor în diverse activități eco-practice cu impact.

Pe parcursul a șase luni este editat un ziar informativ ecologic  ”Eco Ciuluc” prin intermediul căruia va fi diseminată informația de mediu din localitățile implicate în proiect.

Despre principalele activități implementate în cadrul proiectului ”Frumusețea plaiului –oglindă a unui cuget făuritor”, coordonatoarea proiectului Natalia Mereuță a declarat următoarele:

Un alt rezultat a proiectului va fi amenajarea havuzului situat în parcul din localitate. Pentru o  durabilitate mai bună a proiectului, A.O. ADD ”Mileniul III” va aplica la finanțări unde va fi prevăzută continuarea lucrărilor de amenajare a parcului din localitate, cu contribuția comunității. În cadrul proiectului echipa planifică organizarea ”Festivalului Luminii” cu participarea a peste 300 de cetățeni din comunitățile implicate.

Asociația ObșteascăMedia Grup MERIDIAN este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „ VOCEA TINERILOR – element durabil pentru un viitor verde” în raioanele Ștefan Vodă, Fălești, Sângerei și Anenii Noi.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeanăși implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).