Poluarea aerului în anumite părți din Beijing este de nouă ori mai mare decât norma OMS

Particulele fine PM 2.5, principala sursă de smog, au ajuns vineri la 230 micrograme pe metru cub în anumite părți ale Beijingului, cu o valoare maximă admisibilă de 25 micrograme pe metru cub, stabilită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Acest lucru este demonstrat de datele  Centrului de Monitorizare a Mediului din Beijing.

Începând cu ora locală 10:00, media orașului era de 197 micrograme pe metru cub, care este de aproape opt ori mai mare decât norma OMS. Cea mai scăzută calitate a aerului a fost înregistrată în districtul Tongzhou din estul orașului (230 micrograme pe metru cub), precum și în districtele Dongcheng (211) și Xicheng (210) situate în apropierea centrului orașului.

Autoritățile locale au sfătuit locuitorii să nu-și părăsească casele inutil și să reducă la minimum prezența persoanelor în vârstă și a copiilor în aer liber.

Joi, autoritățile chineze au stabilit o țintă de particule fine 2,5 PM în 2021, de 34,5 micrograme pe metru cub. Această valoare depășește norma OMS, dar mai mică decât pragul stabilit în RPC de 35 micrograme pe metru cub. Conform datelor oficiale, la sfârșitul anului trecut, pe fondul unei pandemii și a suspendării  producției, concentrația medie de PM 2,5 în 337 de orașe mari din China s-a ridicat la 33 micrograme pe metru cub. Dacă neutralizăm impactul epidemiei de coronavirus, atunci această valoare ar fi de 35 micrograme pe metru cub.

În China, principalele surse de smog sunt transportul rutier, centralele electrice pe cărbune și centralele metalurgice. Particulele PM 2,5 sunt capabile să pătrundă în plămâni și în sângele unei persoane și să se acumuleze în corp, ceea ce poate duce la inflamația vaselor de sânge, obstrucția arterială și alte boli.

Din acest motiv, la sfârșitul anului 2013, a fost adoptat un plan de intervenție de urgență pentru poluarea severă a aerului în capitală și în alte orașe importante din RPC.