UE//Tinerii din Florești contribuie activ la ecologizarea raionului

Tinerii a opt instituții de învățământ școlar din raionul Florești au fost abilitați pe probleme de mediu de către A.O. „Consiliul Raional al Tinerilor din Florești”, activități realizate în cadrul  proiectuliu „Hai Florești spre o Generație prosperă – Generația Eco” finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Scopul principal al proiectului este dezvoltarea unui comportament eco-responsabil printre tinerii  din opt comuntăți a raionului Florești. Pe parcursul a șase luni tinerii au fost implicați în activități de ecologizare și de plantare a copacilor, au conștientizat populația locală despre principalele probleme de mediu. În cadrul activităților proiectului au prticipat în jur de șase sute de tineri, care împreună au realizat o campanie raională de reciclare, colectând maculatură de la mai multe instituții de învățământ. Pe parcursul campaniilor organizate, tinerii au desiminat printre colegi materiale promoționale, au realizat  panouri informative în cele opt școli  unde sunt promovate activitățile realizate în cadrul proiectului.   

Un alt scop al proiectului constă în facilitarea dialogului dintre tineri și autoritățile publice locale cu scopul de a genera idei inovative pentru ecologizarea localităților. În cadrul instituțiilor de învățământ participante în cadrul proiectului, au fost create opt cluburi eco-friendly, care au inițiat elevii și părinții acestora despre tehnicile de informare a populației cu privire la responsabilizarea  comunității față de mediul ambiant.

Dumitru Stoica, coordonatorul proiectului a declarat pentru EcoFM, că activitățile din cadrul proiectului se află în faza finală, dar echipa de implementare a asigurat o durabilitate sigură, tinerii activiști vor continua să abordeze problemele de mediu:

La finalul lunii februarie cu ocazia finalizării proiectului va fi organizat un eveniment cu participarea partenerilor, în cadrul căruia vor fi discutate subiecte axate pe importanța proiectului dat, vor fi premiați participanții, dar și cele mai eco-friendly instituții școlare din raion.

Asociația ObșteascăMedia Grup MERIDIAN este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „ VOCEA TINERILOR – element durabil pentru un viitor verde” în raioanele Ștefan Vodă, Fălești, Sângerei și Anenii Noi.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeanăși implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).