„Vom avea căldură fără să punem pe foc”. UE investește în condiții mai bune pentru sute de elevi din Strășeni (VIDEO)

Cristina Rotaru este elevă în clasa a V-a a Liceului „Ion Vatamanu” din municipiul Strășeni. Copila este bucuroasă că școala în care învață va deveni mai eficientă energetic. Pentru ea asta înseamnă că instituția unde își petrece cea mai mare parte a timpului va fi mai frumoasă, mai prietenoasă cu mediul, iar elevii vor învăța mai bine și în condiții europene.

Asta înseamnă căldură fără să punem pe foc, o să avem baterii solare pe acoperiș și o să ne fie mai interesant”, spune cu bucurie eleva, în timp ce ne arăta schimbările care au început a fi efectuate la liceul din Strășeni.

Lucrările de interior deja au început în două blocuri ale instituției. Reprezentantul companiei care efectuează lucrările spune că sunt făcute demolari și construiți pereți, pentru noua planificare și necesitate, iar ulterior va avea loc instalarea unui sistem nou de încălzire și a panourilor fotovoltaice.

Cristina e entuziasmată și ne arată pe o planșă că în unul dintre blocurile în care au lucrări va fi cantina școlii. Așteaptă cu nerăbdare să poată lua masa în noua încăpere. Ea crede că prin condițiile mai bune ale școlii elevi vor fi motivați să aibă performanțe. „Vom învăța chiar pe 12, nu pe 10!”, spune cu încredere eleva.

Și directoarea instituției, Veronica Bodean, este de părere că proiectul UE „Sporirea eficienţei energetice a Liceului „Ion Vatamanu” va motiva profesorii și elevii.

Când am decis să începem proiectul, în 2017, eram sceptică dacă vom reuși să trecem de toate etapele, dar deja au început lucrările. Cu sprijinul UE, vom avea o instituție cu aspect modern, condiții bune, care vor aduce și rezultate pe potrivă”, afirmă directoarea.

Managera mai spune că proiectul vine cu mai multe îmbunătățiri. „Pentru elevi e important că vom avea posibilitatea să-i alimentăm, asta a fost o problemă mult timp la noi  în școală, deoarece avem clasele primare. Va fi modernizată sala sportivă, pentru că va fi dotată cu camere de duș și vestiare, cu condiții îmbunătățite. Vom avea altă iluminare, alt sistem de încălzire. Este o investiție necesară într-o instituție de învățământ, în educație, o investiție care va motiva copii să vină la școală, vor fi alte condiții, inclusiv pentru profesori”, relatează Bodean.

Implementarea proiectului a adus și modificări de comportament în instituție. Directoarea spune că „eficiența este în lucruri mici”, iar de ceva timp la liceu au început a duce evidența consumului și cheltuielilor de energie, pentru a putea face o comparație. Primele observații arată că după schimbarea ferestrelor deja cheltuielile au scăzut, astfel că după lucrările de termoizolare se va cheltui și mai puțin pe căldură.

Lucrările sunt efectuate în cadrul proiectului „Sporirea eficienţei energetice a Liceului „Ion Vatamanu”, iar beneficiari sunt peste 650 de elevi, profesori şi angajaţi auxiliari ai instituției.

Costul proiectului este de 1,2 milioane de euro, inclusiv contribuția locală de peste o sută mii euro. Fondurile vor fi direcționate întru repararea fațadelor și acoperișurilor celor două blocuri, instalarea sistemelor de ventilare și a bateriilor solare, renovarea facilităților sanitare și instalarea rampelor de acces pentru persoanele cu nevoi speciale.

În cadrul unei ceremonii de lansare a lucrărilor de renovare a Liceului Teoretic „Ion Vatamanu, Ambasadorul UE și Ambasadoarea Germaniei în R. Moldova, au apreciat că elevii din cadrul instituției s-au implicat în proiect prin studierea beneficiilor eficienței energetice.

Faptul că împreună conlucrăm în domeniul eficienței energetice a liceului este un semnal clar al grijii pentru viitorul planetei noastre, nu doar prin considerarea balanței energetice, schimbărilor climatice și economisirii de finanțe, dar și prin prisma educării viitoarelor generații. Acest liceu va fi locul lor pentru dezvoltarea și educarea lor. Ei sunt cei care vor lua decizii pe viitor și noi îi vom susține în totalitate. Aș vrea să subliniez și faptul că investiția în această școală este acompaniată de măsura de dezvoltare a capacităților de management energetic și de o vastă gamă de subiecte legate de energie în programul de studiu al elevilor”, a declarat Ambasadoarea Germaniei, Angela Ganninger.

Prezent la eveniment, Ambasadorul UE, Peter Michalko, a spus că este important pentru fiecare copil să aibă posibilitatea de a învăța în condiții cât mai bune.  „Condițiile de studii vor fi mai bune, mai moderne și eficientizarea energetică va micșora factura pentru căldură și va aduce economii școlii, bani pentru alte lucruri mai necesare. Aspectul ecologic este foarte important căci astfel scad emisiile de CO2 cu 51 de mii de tone anual, ceea ce e important. Și mă bucur în mod special că în acest liceu, elevii sunt implicați în proiecte de gândire și eficientizare energetică și asta pregătește generația tânără pentru a fi responsabilă”, a declarat Michalko.

Aspectul de mediu a fost menționat și de Dorin Andros, Secretar de stat, MADRM, care a precizat că în cadrul acestui proiect urmează să fie instalate 32 de panouri fotovoltaice. “Este un element important pentru promovarea protecției mediului, combaterea efectelor schimbărilor climatice și nu în ultimul rând economisirea resurselor financiare ale instituției”.

Proiectul privind îmbunătățirea serviciilor de eficiență energetică a Liceului „Ion Vatamanu” este finanţat de Uniunea Europeană, care în acest fel contribuie la sporirea calității vieții oamenilor din Republica Moldova. Este implementat în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este gestionat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ Moldova), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) şi sprijinit financiar de Guvernul German (BMZ).

Video: Ecaterina Alexandr

Sursa: ecopresa.md