Apariția coronavirusului a fost asociată cu creșterea diversității speciilor de lilieci, rezultat al încălzirii globale

Biologii din Statele Unite și Europa au descoperit că încălzirea globală a crescut numărul și diversitatea speciilor de lilieci în sudul Chinei, ceea ce a creat condiții ideale pentru formarea rapidă de noi forme și tulpini de coronavirusuri. Acest lucru a fost anunțat vineri de serviciul de presă al Universității din Cambridge, citând un articol din revista Science of the Total Environment.

„Încălzirea globală a făcut ca sudul Chinei să fie mai prielnic pentru un număr mare de specii de lilieci. Schimbările climatice au determinat liliecii să colonizeze noi habitate, aducându-și virușii acolo. Acest lucru nu numai că a schimbat harta distribuției virușilor, ci le-a permis contactarea cu noi specii de animale, care le-ar putea accelera evoluția „, – a declarat un cercetător de la Universitatea din Cambridge (Marea Britanie) Robert Beyer, citat de serviciul de presă al universității.

Oamenii de știință încearcă de ceva timp să înțeleagă unde și când a apărut  noul tip de coronavirus, care a provocat pandemia mondială COVID-19, precum și când a început să se transmită de la persoană la persoană. Încă nu există un consens între epidemiologi cu privire la acest lucru.

În special, biologii încă nu pot spune cu siguranță unde și când a apărut acest virus, care animale, inclusiv lilieci și pangolini, au acționat ca purtători intermediari, ce rol în formarea sa a avut așa-numita recombinare, schimbul de material genetic între diferite tipuri de coronaviruși

Mulți oameni de știință sugerează că strămoșul SARS-CoV-2 a început să se răspândească printre lilieci în Asia de Est relativ  cu mult timp în urmă, la mijlocul secolului trecut. Descoperiri ca acestea îi fac pe cercetători să se întrebe cât de des apar coronavirușii animali care pot infecta oamenii la fel de eficient ca agentul cauzal al epidemiei COVID-19 și de ce nu au infectat umanitatea în trecut.

Beyer și colegii săi au găsit un răspuns potențial la această întrebare examinând modul în care creșterea temperaturilor anuale medii și modificările precipitațiilor în provincia Yunnan, care au avut loc în a doua jumătate a secolului al XX-lea ca urmare a concentrațiilor crescânde de CO2 în atmosferă, a afectat viața liliecilor.

Pentru a face acest lucru, oamenii de știință au creat un model detaliat al pădurii tropicale din sudul Chinei, folosind date care au fost colectate de sateliți și stațiile meteorologice  în ultimele decenii. Reproducând condițiile predominante în pădurile din provincia Yunnan în trecut, cercetătorii le-au comparat cu mediul în care trăiesc astăzi diferite specii de lilieci.

S-a demonstrat că creșterea temperaturilor medii anuale a dus la faptul că s-au dezvoltat condiții favorabile în sudul Chinei pentru pătrunderea altor 40 de specii de lilieci care locuiseră anterior în Laos, Vietnam și Myanmar. În același timp, după cum observă oamenii de știință, fiecare specie de lilieci a adus cu sine aproximativ două sau trei tipuri de coronavirus, unice pentru ei și care nu se găsesc printre alți lilieci.

Dr. Robert Beyer

Drept urmare, în pădurile din provincia Yunnan, au apărut aproximativ 100-150 de tipuri de coronavirus care nu fuseseră întâlnite anterior aici, ai căror purtători sunt în contact continuu unul cu celălalt. Astfel de contacte, așa cum sugerează oamenii de știință, au condus la recombinarea genomului virușilor și la apariția strămoșilor agenților cauzali ai COVID-19 și SARS. Dacă acesta a fost scenariul, atunci frecvența apariției de noi viruși, sursa cărora sunt liliecii, poate crește semnificativ în următorii ani, ca urmare a creșterii continue a temperaturilor medii anuale. Acest lucru trebuie luat în considerare atât în ​​lupta împotriva epidemiilor, cât și a încălzirii globale, au concluzionat cercetătorii.